Policija češlja Sekulićeve knjige

Agencija za elektronske komunikacije sumnjičena je zbog skupe gradnje tornja na Dajbabskoj gori, kupovine poslovnih prostora, licenci...
75 pregleda 49 komentar(a)
Šaleta Đurović, Zoran Sekulić, Foto: Savo Prelević
Šaleta Đurović, Zoran Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2015. 06:44h

Policija po nalogu Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) već duže od deset dana u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) provjerava poslovanja ovog regulatora tržišta elektronskih komunikacija, saznaju nezvanično „Vijesti“.

Tim povodom „Vijesti“ su juče pokušale da stupe u kontakt sa predsjednikom Savjeta EKIP-a Šaletom Đurovićem i izvršnim direktorom Zoranom Sekulićem, ali se oni nijesu javljali na brojeve telefona poznate redakciji.

Poslovanje EKIP-a više godina zaokuplja pažnju javnosti, naročito njene dvije velike investicije - izgradnju glavnog kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj gori i kupovinu dva poslovnog prostora.

Umjesto da je problem kontrole frekventnog spektra riješen podizanjem metalnog rešetkastog stuba, kao što su to uradile i veće i bogatije zemlje u okruženju i kako su to predložili domaći stručnjaci, što bi koštalo oko 300.000 eura, potpuno nepotrebno se ušlo u investiciju gradnje velikog tornja koja je na kraju iznosila preko pet i po miliona eura.

Drugi sporni posao EKIP-a je kupovina dva poslovna prostora 2007. godine koji je Univerzitet prodao dvijema privatnim kompanijama SAMMS i "Šajo" za 1,6 miliona, SAMMS i "Šajo" su tri mjeseca kasnije, isti prostor prodali Agenciji za više od četiri miliona.

Za vrijeme sklapanja tih poslovnih aranžmana na čelu Savjeta EKIP-a se nalazio Ljubiša Stanković koji je istovremeno bio i rektor Univerziteta Cme Gore.

Agencija je tada skoro 3,2 miliona eura potrošila putem tendera, a oko 840.000 neposrednom pogodbom, po odobrenju Direkcije za javne nabavke. Svi ti podaci vezani za prodaju poslovnog prostora objavljeni su tada u Izvještaju DRI o poslovanju Agencije.

Sekulić se već godinama povezuje sa raznoraznim finansijskim problemima u radu Agencije. On je 2007. bio osumnjičen da je neovlašćeno izdavao licence operaterima mobilne telefonije i tako državu oštetio za dva miliona eura.

Tužilaštvo je u maju 2011. godine pokrenulo provjere poslovanja EKIP-a i naložilo Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma kontrolu njenih finansijskih transakcija.

O navodnom rasipništvu Agencije se raspravljalo i u parlamentu na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. To skupštinsko tijelo je pozvalo tužilaštvo, Državnu revizorsku instituciju i Vladu da ispitaju ove sumnjive poslove.

EKIP je najprofitabilniji državni regulator čiji je godišnji bužet oko 4,8 miliona eura.

U sporu je i sa Poštom Crne Gore kojoj duguje oko šest miliona eura za pokriće troškova univerzalnog servisa zbog čega je Pošta pokrenula sudski spor za naplatu tog novca.

Vlada je u mišljenju na finansijsko poslovanje EKIP-a za narednu godinu navela da regulator treba da planira veći iznos novca za pokriće troškova univerzalnog servisa.

Bonus video: