Grupa penzionera: Odričemo se povišice od 2% u korist čelnika

Penzioneri traže da se Partija penzionera i predstavnici penzionera u bilo kojim asocijacijama, "ne bave velikom politikom, kao recimo oko NATO integracija"
6 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock
penzioneri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.12.2015. 14:03h

"Ako je povećanje penzija predvidjeno 2 odsto početkom 2016.godine, sa sveg srca se odričemo u korist predsjednika Države, Skupštine i Vlade, ministara i poslanika, njima će to nešto značiti", navodi se u saopštenju grupe penzionera.

Oni navode da o penzionerima niko ne brine, što se, kako tvrde, vidi sada iz Predloga zakona o Budžetu i Predloga zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

"Najbrojnija populacija stanovništva u Crnoj Gori su svakako penzioneri, koji su odvajali tokom radnog vijeka doprinose za mirne penzionerske dane, danas zavisi od milosti Vlade i Sakupštine, kakav će im materijalni status biti. Dovoljno je samo reći, da od 70.000 penzionera prima penziju ispod 271 eura, što je iznos prosječne penzije, a oko 5.000 penzionera prima penziju u iznosu oko 100 eura. Uz to treba dodati da svaki pensioner izdržava više članova porodice, pa i svoju unučad", navodi se.

"I ako bude povećanja penzija, preko 5.000 penzionera koji primaju oko 100 eura, imaće povećanje od 2 eura, a oni sa dobrim penzijama od 15 do 25 eura i više. Kako jedva prživljavamo, jer naša penzija ne može da podmiri ni jednu depilaciju žene funkcionera, onda je jasno u kakvoj se bijediiI tuzi nalazi ogroman broj gradjana i njihovih porodica", dodaje se.

Penzioneri Hamdija Smaković, Ćatović Mele, Laketić Dragomir, Momčilo Joksimović, Šućo Medunjanin, Rašo Korać, Darko Bulatović, Zoran Bulajić, i drugi traže da se Partija penzionera i predstavnici penzionera u bilo kojim asocijacijama, "ne bave velikom politikom, kao recimo oko NATO integracija".

"Nije to domen penzionerskih interesovanja, ako nije lični interes pojedinaca i vještih prozirnih kalkulanata, interes penzionera je njihov status i položaj, stambena politika, politika zapošljavanja, doprinosi i porezi, vladavina prava, sloboda medija i novinara i istraživačko novinarstvo i slično. Penzioneri moraju imati svoje predstavnike u parlamentima, koji bi ih istinski zastupali, to treba da budu suštinska pitanja penzionera", zaključuje se.

Bonus video: