Ivanović na 13. Maslinijadi u Baru: Danas je dan za izazov

“Tokom poslednjih pet godina, uz podršku Ministarstva, zasađeno je 40 hiljada i revitalizovano skoro 25 hiljada starih stabala masline. Veliku ulogu u ovom procesu imalo je Udruženje maslinara Bar koje postoji 12 godina i broji oko 900 članova”, rekao je Ivanović
57 pregleda 17 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2015. 20:05h

Broj maslina u Crnoj Gori dostigao je 490 hiljada, zahvaljujući vrijednim maslinarima i agrobudžetskim mjerama čiji je cilj zasnivanje novih, rekonstrukcija i revitalizacija postojećih zasada, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je danas na otvaranju Maslinijade u Starom Baru, koja se održava 13. put, kazao da su najviše zastupljene domaće sorte, prije svega žutica.

“Ipak, posljednjih godina primjetan je trend sadnje introdukovanih stonih sorti. Da li smo spremni za izazov da udvostručimo broj maslina u Crnoj Gori? Da li smo sazreli da se uhvatimo u koštac sa sadnjom još 500 hiljada maslina? Da li imamo intelektulane i fizičke snage, srca i hrabrosti da broj stabala masline podignemo na milion? Danas je dan za ovakav izazov”, rekao je Ivanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naveo da se poslednjih godina uspostavlja plantažna proizvodnja, iako većinu maslinjaka u Crnoj Gori čine stari zasadi prosječne starosti između 200 i 300 godina, koji se nalaze na teže pristupačnim terenima.

“Došli smo do 120 hektara plantažne prozivodnje u Crnoj Gori”, dodao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, svi su danas ponosni na 130 hiljada stabala masline koje se nalazi na prostoru Opštine Bar.

“Tokom poslednjih pet godina, uz podršku Ministarstva, zasađeno je 40 hiljada i revitalizovano skoro 25 hiljada starih stabala masline. Veliku ulogu u ovom procesu imalo je Udruženje maslinara Bar koje postoji 12 godina i broji oko 900 članova”, rekao je Ivanović.

On je dodao da je Ministarstvo ove godine, prvi put u Agrobudžetu obezbijedilo podršku za maslinarstvo u dijelu nabavke sistema za navodnjavanje, specifične mehanizacije za održavanje maslinjaka, berbu i preradu, opreme za čuvanje i pakovanje maslinovog ulja.

“Iznos podrške uvećan je šest puta u odnosu na prošlu godinu”, saopštio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori ne postoje velike površine pod maslinama u privatnom vlasništvu.

“Svega 12 porodičnih gazdinstava posjeduje šest hektara površina pod maslinama. Veći kompleksi postoje na području Luštice sa 20 hiljada i Valdanosa sa 80 hiljada stabala. Crnogorsko maslinarstvo karakterišu izražene varijacije u godišnjim prinosima - od 300 tona u lošim godinama do 2,6 hiljada tona u rekordnim godinama”, kazao je Ivanović.

Jedan od razloga je, kako je objasnio, neadekvatno, neredovno i nepotpuno sprovođenje agrotehničkih mjera.

“Organska proizvodnja maslina nije razvijena, iako postoji mogućnost za njenim razvojem. Registrovan je samo jedan proizvođač organskih maslina, dok je još jedan u takozvanom prelaznom periodu”, rekao je Ivanović.

On je dodao da se registruju pomaci u preradi maslina, jer postoji 15 uljara, od kojih je osam sa kontinuiranom linijom za hladno cijeđenje kapaciteta od 250 do 500 kilograma ploda na sat.

Preradom se uglavnom proizvodi malsinovo ulje, dok je količina ostalih prerađevina od ploda masline zanemarljiva.

Postoje, kako je naveo Ivanović, i dva manja pogona za proizvodnju sapuna od maslinovog ulja i jedan za proizvodnju likera od masline.

“Iako je registrovano šest udruženja maslinara u različitim gradovima, nacionalno udruženje ne postoji. Potrošnja maslinovog ulja u Crnoj Gori je relativno niska i iznosi 0,5 litra po stanovniku, što je ispod nivoa potrošnje u Evropskoj uniji (EU), koja iznosi četiri do šest litara po stanovniku”, precizirao je Ivanović.

Prema istraživanju Međunarodnog savjeta za masline (IOC) udio ekstra djevičanskog ulja u ukupnoj proizvodnji u Crnoj Gori iznosi samo 11,1 odsto.

“Glavni razlozi takvog stanja su neblagovremena berba i to što se masline još uvijek većinom sakupljaju sa zemlje”, dodao je Ivanović.

On je poručio da, i pored ostvarenih uspjeha i pomaka, mora više da se radi i da se prate evropski trendovi savremene berbe maslina i proizvodnje maslinovog ulja.

“Ne smijemo sebi da priuštimo da kaskamo, jednostavno moramo da trčimo brže. Ne možemo šetkajući se sustići one ispred nas. Samo upornim i marljivim radom. Od priče nema koristi, od rada ima”, rekao je Ivanović.

On je dodao da postoje brojni izazovi, među kojima je i da se popravi Zakon o malsinarstvu koji je usvojio parlament.

„Potreban je i taj jedan član koji se odnosi na kvalitet. Bez jačanja kvaliteta, naša poljoprivreda nema budućnost. Jedino kvalitetom možemo da se nametnemo drugima“, zaključio je Ivanović.

Bonus video: