Vlada usvojila kvote za radnike: Moći će da radi 11.000 stranaca

Vlada zadovoljna turističkom sezonom, odobren kredit Ulcinju i poklonjen plac Žabljaku
80 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.12.2015. 20:42h

Vlada je odlučila da u narednoj godini kvota za privremeni boravak i rad stranaca bude 14.792 dozvole.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministra rada Edina Dešić Perazić kazala je da se od ukupne kvote 3.000 raspodjeljuje za privremeni boravak, za zapošljavanje stranaca 4.410 dozvola, sezonsko zapošljavanje 6.830 dozvola i za pružanje ugovorenih usluga 552 dozvola.

“Iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 11.792 dozvole. Po djelatnostima 3.450 dozvola je za usluge smještaja i ishrane, a 3.315 za građevinarstvo”, kazala je Dešić Perazić juče nakon sjednice Vlade.

Vlada je utvrdila informaciju o efektima ljetnje turističke sezone. Prihodi od turizma za devet mjeseci su 775 miliona eura.

“Za devet mjeseci ove godine u Crnoj Gori je boravilo 1.380.232 turista koji su ostvarili 9.206.406 noćenja”, navodi se u informaciji. Usvojen je i Predlog plana pripreme zimske turističke sezone za ovu i narednu godinu. Saopšteno je da se od nastupajuće zimske sezone očekuje najmanje 20 miliona eura.

Utvrđen je program reformi upravljanja javnim finansijama za period od 2016. do 2020. godine. Prioritetni ciljevi programa grupisani su u pet oblasti reforme - održivi fiskalni okvir, planiranje javne potrošnje, izvršenje budžeta, razvoj sistema unutrašnjih finansijskih kontrola, finansijsko izvještavanje i računovodstvo i kapaciteti DRI da zadovolji standarde INTOSAI.

Vlada je imenovala za direktora Poreske uprave dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora Miomira M. Mugošu.

Usvojena je i informacija prema kojoj će Vlada dio kredita Njemačke banke za obnovu i razvoj od 20 miliona ustupiti Opštini Ulcinj za rješavanje problema odvođenja otpadnih voda. Ulcinj će dva miliona dobiti kao donaciju Vlade a preostalih 18 vraćaće Ministarstvu finasiju uz godišnju kamatu od 1,8 odsto, od aprila 2021. do novembra 2030.

Vlada je odlučila i da oko sedam hiljade kvadrata državnog zemljišta na Žabljaku ustupi bez naknade Opštini za izgradnju sportske dvorane i trafo-stanice.

Mićunovićima Štitarička rijeka za MHE

Vlada je usvojila odluku da koncesiju za gradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Štitarička kod Mojkovca dodijeli konzorcijumu Štitarica.

Glavna firma u konzorcijumu je podgorički MN Power čiji je vlasnik Dragana Mićunović, supruga Nenada Mićunovića sinovca biznismena Branislava Mićunovića. Manjinski partneri su danilovgradski Viner CO Saše Jokića i firma “National Electric Power Company” iz Surdulice u Srbiji, koju je u izvještaju prije dvije godine Vikiliks naveo kao jednu od 99 firmi koje se bave prodajom nelegalnog softvera za prisluškivanje građana.

Bonus video: