Skuplja struja otežaće poslovanje firmama, UPCG: Umjesto podrške, dobili opterećenje

Poslodavci ističu da na deklarativnom nivou postoji zalaganja za politike podsticanja i unapređenja konkurentnosti crnogorskih preduzeća
95 pregleda 5 komentar(a)
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2015. 19:23h

Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je Regulatornu agenciju za energetiku (RAE) da prilikom formiranja novih cijena struje za mala i srednja preduzeća pokaže senzibilitet zbog otežanih uslova u kojima te firme posluju.

Struja za domaćinstva od 1. januara treba da pojeftini vjerovatno minimalno, od 0,5 do jedan odsto, dok će, prema nezvaničnim procjenama, za mala i srednja preduzeća poskupiti. RAE je prije dva dana objavila odluke o dozvoljenim prihodima energetskim preduzećima za narednu godinu, koji su značajno manji od zahtijevanih, kao i od prihoda na osnovu kojeg su izračunate sadašnje cijene struje. Energetska preduzeća bi u narednih nekoliko dana trebalo da formiraju tabele sa svojim cijenama, koje će poslati RAE na verifikaciju. Konačne tabele sa cijenama biće utvrđene najkasnije do 16. decembra.

Poslodavci ističu da na deklarativnom nivou postoji zalaganja za politike podsticanja i unapređenja konkurentnosti crnogorskih preduzeća.

“Ali, kad pređemo na plan konkretnih mjera podrške serviraju nam se ovakva i slična opterećenja, iako je poznato da su cijene struje u Crnoj Gori najviše u regionu. Uz to, bilježi se kontinuirano otežavanje poslovanja kroz očigledan rast troškova bez i najmanje najave rasterećenja u bilo kojem segmentu”, ocijenili su u UPCG.

Najavljeno povećanje cijene struje ne ide, smatraju u UPCG, u prilog stimulisanju kreiranja i rasta postojećih proizvodnih preduzeća koja su značajna za ekonomiju. Dodaju da njihovi operativni troškovi, profitabilnost i sposobnost za širenje i otvaranje radnih mjesta u velikoj mjeri zavise od proizvodnih inputa, a cijena struje je značajan input.

“Ako se navedenom doda činjenica da u Crnoj Gori ne postoje dovoljno efikasne podsticajne mjere i subvencije za korišćenje alternativnih izvora energije, može se zaključiti da nekoherentno i nekonzistentno donošenje različitih odluka i mjera državnih i nezavisnih institucija nikako ne idu u prilog jačanju privrede i ekonomskom rastu”, zaključili su poslodavci.

Novi problemi za biznis

Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA) Zoran Vulević “Vijestima” je kazao da je neophodno voditi računa da se biznis dodatno ne opterećuje bilo kakvim novim nametima.

“Svako povećanje troškova dodatno opterećuje poslovanje, pa i trošak koji se odnosi na povećanje cijena električne energije. Posebno se to osjeća u ekonomskim prilikama koje baš ne idu na ruku biznisu zbog različitih razloga. Znamo da ponekad, upravo, režijski troškovi mogu izazvati određene probleme u poslovanju”, rekao je Vulević. On je kazao da će najavljeno poskupljenje struje više opteretiti firme čija djelatnost zahtijeva njenu veću potrošnju.

Bonus video: