Gošović: Pažin da saopšti mjere za zaštitu građana

Gošović je podsjetio da je pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nikšiću od 23. decembra 2013. odbijen tužbeni zahtjev 220 crnogorskih građana u parničnom postupku protiv EPCG, uz obavezu tužioca da izmire sudske troškove od 71,83 hiljade eura
54 pregleda 2 komentar(a)
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2015. 12:04h

Nezavisni poslanik Neven Gošović pozvao je ministra pravde Zorana Pažina da saopšti viđenje mjera koje treba preduzeti u cilju zaštite građana i države od dalje primjene tarifnog broja 11 Advokatske tarife, kojom se stvaraju nerazumno visoki troškovi sudskih postupaka.

Gošović je, u otvorenom pismu Pažinu, naveo da su usljed primjene tarifnog broja 11 Advokatske tarife u Crnoj Gori advokatima godinama isplaćivani višemilionski iznosi, dok je pritom izostala bilo kakva reakcija nadležnih.

„Pozivam vas da saopštite stav Ministarstva pravde po tom pitanju i vaše viđenje mjera koje treba preduzeti u cilju zaštite prava građana i interesa države od dalje primjene tarifnog broja 11 Advokatske tarife, koju je donio Upravni odbor Advokatske komore, pri čemu niko ne dovodi u pitanje poštovanje prava na nagradu za rad advokatskoj profesiji, koja bi bila primjerena standardima uz uvažavanje socijalno-ekonomskog položaja u kojem se nalazi crnogorsko društvo“, saopštio je Gošović.

On je dodao da je jedno od osnovnih načela kodeksa ponašanja evropskih advokata da njihov honorar mora biti pravedan, razuman i u skladu sa zakonom i profesionalnim pravilima.

Gošović je podsjetio da je pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nikšiću od 23. decembra 2013. godine odbijen tužbeni zahtjev 220 crnogorskih građana u parničnom postupku protiv Elektroprivrede (EPCG), uz obavezu tužioca da izmire sudske troškove od 71,83 hiljade eura.

On je kazao da je presudom Sud prihvatio troškovnik punomoćnika EPCG i visinu troškova parničnog postupka odredio s pozivom na odredbe tarifnog broja 5 stav 1 tačka 2 i tarifnog broja 11 Advokatske tarife.

„Riječ je o nerazumno visokim troškovima spora, kojima se ne uvažavaju socijalno-ekonomske prilike građana i otežava pristup pravdi. To su troškovi koji nemaju ništa zajedničko sa efikasnošću i pravednošću sudskog postupka“, naveo je Gošović u pismu.

On je saopštio da je u toj parnici zakazano sedam ročišta, od kojih su tri održana, dok je pravosnažnom presudom utvrđena obaveza tužilaca, odnosno građana, da EPCG po osnovu pristupa njenog punomoćnika na četiri neodržana ročišta isplate 22,1 hiljadu eura.

„Radi se o troškovima nastalim po osnovu nedolaska sudije na zakazana ročišta, pri čemu stranke nijesu bile obaviještene da ono neće biti održano. Presuda, kojom je određeno da veoma visoke troškove parničnog postupka nastale propustom Suda nadoknade tužioci, suprotna je važećim propisima i moralu društva“, smatra Gošović.

On je dodao da je rješenjem javnog izvršitelja Maje Ajković od 29. oktobra ove godine, punomoćniku EPCG samo na ime troškova sastava predloga za izvršenje odobren troškovnik na iznos od čak 25,29 hiljada EUR.

„Radi se o podnesku koji sadrži podatke za 169 dužnika, sa predlogom na koji način će troškovi parničnog i izvršnog postupka biti određeni. I taj troškovnik punomoćnik EPCG odredio je pozivom na tarifni broj 11 Advokatske tarife“, rekao je Gošović.

On je objasnio da je riječ o tarifnom broju kojim je definisano pitanje nagrade advokata po osnovu odbrane i zastupanja više osoba. Tim tarifnim brojem je definisano da advokatu, koji pokreće postupak, zastupa ili brani dvije ili više osoba, odnosno ako su protivna stranke više lica, pripada nagrada predviđena tom tarifom, uz uvećanje od 50 odsto za svaku drugu i narednu osobu.

„Tako određena nagrada za rad advokata po osnovu odbrane i zastupanja više osoba predstavlja unikatno rješenje, koje ne postoji u okruženju, a zasigurno ne ni u zemljama EU“, rekao je Gošović.

On je dodao da se primjenom tarifnog broja 11 nagrada advokatu, koji zastupa dvije ili više osoba, uvećava 50 odsto za svako drugo i naredno lice, bez ograničenja. To pravo pripada ne samo advokatu koji brani i zastupa više osoba, već i onom koji zastupa samo jednu stranku, ako protivnu čini više osoba.

Gošović je saopštio da je primjenom tarifnog broja 11 Advokatske tarife, koji ne poznaje demokratski svijet, advokatima godinama omogućena isplata višemilionskih iznosa, pri čemu je izostala bilo kakva reakcija nadležnih.

On je naveo da je Zakonom o advokaturi propisano da Advokatsku tarifu donosi Advokatska komora.

„Jedino kada donosi akt kojim se utvrđuje visina naknade za rad advokata za odbrane po službenoj dužnosti po Advokatsku komoru postoji obaveza pribavljanja prethodne saglasnosti Vlade. Saglasno Statutu Advokatske komore, Advokatsku tarifu donosi Upravni odbor komore koji broji devet članova“, saopštio je Gošović.

On smatra da advokatura jeste i treba da bude nezavisna i samostalna profesija, ali da Advokatska tarifa ne treba da bude samo stvar Upravnog odbora Advokatske komore.

„Takva rješenja nijesu standard ni u našem okruženju“, zaključio je Gošović.

Bonus video: