NLB banka: Nakon oporezivanja ostvarili dobit od 77,7 miliona eura

"U NLB ostaje i dalje jedna od osnovnih smjernica optimizacija procesa i troškova“, piše u saopštenju
72 pregleda 0 komentar(a)
NLB banka, Foto: Vesko Belojević
NLB banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.12.2015. 10:59h

NLB grupa je na kraju trećeg kvartala ove godine, uprkos vrlo zahtjevnom makroekonomskom okruženju očuvala profitabilnost poslovanja i ostvarila 77,7 miliona eura dobiti nakon oporezivanja.

"Bez uzimanja prošlogodišnjih i ovogodišnjih jednokratnih efekata poslovanja, tekući rezultat prije otpisivanja i rezervacija u prvih devet mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle poboljšao se 14 odsto i veći je 19,1 milion eura“, navodi se u saopštenju NLB Montenegrobanke.

U prvih devet mjeseci ove godine dobit su postigle sve strateške članice NLB grupe.

Najviše su, kako se dodaje, poboljšanju doprinijeli viši neto kamatni prihodi u iznosu od 7,7 miliona eura, a za isti iznos smanjili su se troškovi poslovanja.

"U NLB ostaje i dalje jedna od osnovnih smjernica optimizacija procesa i troškova“, dodaje se u saopštenju.

Od februara je, kako se navodi, evidentiran trend postepenog pada kamatne stope.

„Dalje smanjivanje kamatne stope i kao posljedica prihoda od kamata očekujemo na svim tržištima NLB grupe, a prije svega u Sloveniji. Nekamatni prihodi su u najvećoj mjeri stabilni“, saopštili su iz banke.

Na poboljšano poslovanje NLB grupe u prvih devet mjeseci, kako je objašnjeno, uticale su prodajne aktivnosti, koje se najizraženije javljaju kod kredita strankama na strateškim segmentima.

„Tržišno učešće kredita privredi je u ovoj godini poraslo jedan procentni poen, a ponovo se bilježi rast kredita stanovništvu dva procenta“, navodi se u saopštenju.

NLB, kako su kazali njeni predstavnici, u prestrukturiranjau slovenačke privrede ima ključnu i odgovornu ulogu.

„Kao savjetnik ostajemo aktivni kod brojnih projekata prestrukturiranja slovenačkih društava i na taj način dokazujemo visoki stepen stručnosti i odgovornosti. U ovoj smo godini, nakon brojnih završenih projekata prestrukturiranja najvećih slovenačkih preduzeća, ojačali djelovanje na području prestrukturiranja srednje velikih preduzeća“, dodaje se u saopštenju.

Iz NLB-a su kazali da u tržišnim pristupima prate trendove i da se posljednjih godina usmjeravaju prije svega na digitalne, odnosno veb sajt i mobilne kanale, društvene mreže.

Kada su u pitanjuu loši krediti, iz NLB-a su kazali da su se u prvih devet mjeseci ove godine oni smanjili 343 miliona eura, a u međuvremenu je banka počela i sa aktivnostima trgovanja određenih cjelokupnih portfolija loših kredita.

„Aktivno smanjujemo i portfolio nestrateških plasmana, jer ga je NLB grupa u prvih devet mjeseci ove godine uspjela smanjiti 9,3 odsto, na 828 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Nadzorni odbor NLB grupe je na sjednici krajem novembra razmatrao rezultate poslovanja i konstatovao zadovoljstvo što se produžava sa pozitivnim poslovanjem, uprkos sve zahtjevnijem makroekonomskom okruženju svakog kvartala zbog niskih kamatnih stopa, zasićenosti bankarskog tržišta i nove nebankarske konkurencije.

„NLB grupa produžava sa aktivnim pristupom kod upravljanja sa lošim kreditima i smanjivanjem portfolija nestrateških investicija. Istovremeno se usmjerava u intenzivni ciklus razvoja novih usluga i prodajnih puteva“, dodaje se u saopštenju.

Optimizacija troškova, kako su naveli, ostaje imperativ i u narednoj godina.

„Uticaj niskih kamatnih stopa na prihodovnoj strani je bio primijećen već u drugoj polovini ove godine i očekivano će uticati i na cjelokupne rezultate ove godine, prije svega u Sloveniji“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: