Vlada prolongira ugovor sa Northstar-om: Do februara da se dostave garancije

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da je prošlo četiri godine od kada je Skupština usvojila odluku o zakupu pa do pravosnažnosti protokola o primjeni ugovora
123 pregleda 2 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 30.11.2015. 16:29h

Vlada je do kraja februara naredne godine kompaniji Northstar prolongirala rok u kome treba da dostavi bankarsku garaniciju da će u toku prve faze realizacije projekta na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica investirati 141,8 milion eura. Garancija je trebala da se dostavi do kraja avgusta ove godine.

To je danas saopštila Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Biserka Dragićević na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finasije i budžet.

Vlada je ugovor sa konzorcijumom, kojeg čine Northstar Podgorica i ofšor firma Equest Capital Limited iz Britanije, potpisala krajem 2009. godine. Osnivač Northstara je holandska ofšor firma Montrose Development B.V. Na sajtu registra kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu (www.companiesintheuk.co.uk) navedeno je da je kompanija Equest Capital Limited zatvorena 17. maja 2011. godine.

Odbor se upoznao sa izvještajima o dosadašnjoj realizaciji projekata Nortstar, Luštica bej i Portonovi o kojima treba da se sačine posebni zaključci.

Dragićević je kazala da je ugovor stupio na snagu 26. avgusta prošle prošle godine i da ako se do kraja februara ne dostavi činidbena garancija Vlada ima pravo da ga raskine.

“Zakupac je prošle nedelje informisao Sekretarijat da je u postupku izdavajanja bankarske garancije čiju ćemo validnost provjeriti. Ako ne dostavi prihvatljivu bankarsku garanciju do 26. februara Vlada stiče pravo na raskid ugovora”, rekla je Dragićević.

Firma Northstar, koja treba da gradi dva hotela i naselje vila u Rosama kod Herceg Novog

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da je prošlo četiri godine od kada je Skupština usvojila odluku o zakupu pa do pravosnažnosti protokola o primjeni ugovora. Damjanović smatra da Vlada treba da raskine ugovor i naplati štetu ako zakupac do kraja februara ne dostavi bankarsku garanciju.

“Šteta je što se šest godina ništa ne gradi i što opština Herceg Novi nema nikave koristi. Nameće se pitanje ko garantuje da će se u naredne dvije i po godine završiti investicija predviđena petogodišnjim planom. Jasno je da od tog projekta, ni u rokovima, ni na način kako je to predviđeno ugovorom nema ništa” istakao je Damjanović.

Dragićević je rekla da rok za realizaciju počinje tri mjeseca od stupanja na snagu ugovora, te da su u tri godine na raspolaganju i da se “teoretski može realizovati investicija ako ima novca i kapacitete”.

Kompanija Luštica Divelopment koja gradi kompleks „Luštica bej“ na tivatskom dijelu poluostrva od 2010. godine do avgusta ove godine uložila je 69 miliona eura. Do oktobra 2017. godine treba da uloži još 81 milion čime bi zaokružila ugovoreni minimalni iznos investicije od 150 miliona. Damjanovića je rekao da je dobro što se ta investcija realizuje.

Pomoćnik ministra turizma Olivera Brajović kazala je da je u projekat Portonovi, za koji je ugovor stupio na snagu u februaru 2013. godine, do sada uloženo 92 miliona eura. Ukupna investicijja za projekat koji gradi azerbejdžanska kompanija Azmont je 250 miliuona eura.

Damjanović sumnja da su naduvani troškovi od 92 miliona koliko je uloženo za pripremne radove, a da cijela investicija košta 250 miliona.

“Za projekat Luštica Bej pripremni radovi su bili oko 30 miliona, a ovdje imamo 92 miliona postavlja se pitanje realnosti te investicje. Uz to, nije formiran odbor za nadzor već više od 10 mjesece pa je pitanje da lI bez njega možemo da provjerimo opravdanost tih troškova” kazao je Damjanović,

Ostali poslanici nijesu učestvovali u raspravi na odboru.

Bonus video: