Info dan u Bijelom Polju: Najavljen Treći poziv u okviru Dunavskog transnacionalnog programa

93 pregleda 0 komentar(a)
Info dan, Dunavski program, Foto: Jadranka Ćetković
Info dan, Dunavski program, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 29.11.2018. 14:25h

"Dunavski transnacionalni program je finansijski instrument specifičnog obima koji podržava objedinjavanje politika u odabranim poljima na području Dunavskog regiona. Osnovan je sa ciljem većeg stepena teritorijalne integracije u veoma heterogenom Dunavskom regionu", kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, otvarajući danas u Bijelom Polju Info dan na kojem je najavljen Treći poziv u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

“Prekogranična saradnja predstavlja okvir za ubrzane ekonomske integracije koji ima za cilj pevazilaženje postojećih razlika, povećanje nivoa razvijenosti prekograničnih regiona, kao i unaprjeđenje sveobuhvatne kulturne, socijalne i naučne saradnje uzmeđu lokalnih i regonalnih zajednica“, kazao je Smolović, dodajući da ja lokalnom nivou prekogranična saradnja značajno utiče na lokalne strukture i kroz jačanje kapaciteta pomenutih struktura, neophodnih za pripremu projekata i njihovo uspješno sprovođenje.

Programski koordinator u Kancelariji za evropske integracije Veselin Šćepanović, rekao je da je Dunavski transnacionalni program jedan od 107 iterreg programa u periodu 2014-2020 godine, te ovi program mogu biti, prekogranični, transnacionalni i interregonalni.

“Cilj Dunavskog transnacionalnog programa je rješavanje zajedničkih izazova i potreba u specifičnim oblastima politike u kojima se očekuje da transnacionalna saradnja, donese rezultate, kao i promocija ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije na području Dunavskog regiona, kazao je on.

Nacionalna kontakt osoba u Kancelariji za evropske integracije Miloš Marković je kazao da područje Dunavskog transnacionalnog programa obuhvata 9 država članica EU (Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Njemačku, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju. Tri države korisnice Instrumenta pretpristupne podrške-IPA su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija i dvije države korisnice Instrumenta evropskog susjedstva-ENI( Moladavija i Ukrajina).

“Geografski, područje obuhvata Dunavski rječni sliv i planinska područja kao što su Karpati, Balkanske planine i djelovi Alpa. Ovo područje čini petinu teritorije EU, sa oko 114 milona stanovnika", kazao je Marković, dodajući da je planirano da ukupan budžet ovog poziva bude 60 miliona eura od čega 3,3 miliona je biti opredijeljeno za pratnere iz zemalja korisnica, dok je ukupna vrijednost programskog budžeta 274,5 milona eura i sastoji se od doprinosa Evropske unije i nacionalnog kofinansiranja.

Bonus video: