Naredne sedmice o datumu glasanja za Plan reorganizacije Vektra Boke

Predsjednik Sindikata Vektra Boke, Vojin Miljanić, rekao je da je jedini cilj da se sačuvaju radna mjesta
104 pregleda 1 komentar(a)
vektra boka2_3, Foto: S.KOSIĆ
vektra boka2_3, Foto: S.KOSIĆ
Ažurirano: 27.11.2015. 11:34h

Odluka o datumu glasanja za Plan reorganizacije Vektra Boke u stečaju, biznismena Dragana Brkovića, trebalo bi da bude donjeta naredne sedmice, saopštio je stečajni upravnik tog preduzeća, Sreten Mrvaljević.

“Plan je bio vraćan na doradu, zatim ponovo vraćen u Privredni sud i sada se očekuje izjašnjenje stečajnog sudije o datumu glasanja”, kazao je Mrvaljević Radiju Jadran.

Predsjednik Sindikata Vektra Boke, Vojin Miljanić, rekao je da je jedini cilj da se sačuvaju radna mjesta.

“Radnike ne interesuje ko će da vodi sjutra tu firmu, da li će to da bude Brković ili neki novi investitor, za radnike je bitno da ostanu na svojim radnim mjestima, kao i da imaju redovnu dinamiku isplate. Nadamo se i da će premijer Milo Đukanović održati riječ kada je kazao da se i on nada da će radnici sačuvati radna mjesta”, naveo je Miljanić.

Radnicima su priznate tri i po zarade koje im nijesu isplaćena, kao i prevoz. Postoje i sudske presude za dva regresa i za dvije razlike u platama, kao i radni staž koji treba da se uplati.

Radnicima treća razlika u platama nije priznata, a oni su tražili još i jubilarne nagrade, otpremnine i godišnje odmore koji nijesu priznati što će ponovo morati u sudsku proceduru.

Međutim radnici ne znaju kakva je dinamika isplate, jer još nijesu vidjeli Plan reorganizacije.

U lokalnoj upravi u Herceg Novom i dalje ne pristaju na program reorganizacije Vektra Boke, jer smatraju da je investitor za osam godina izgubio svaki kredibilitet da započne investicioni ciklus i gradnju novih hotela i da ne zaslužuje novu šansu.

Od 43,5 miliona eura potraživanja povjerilaca osporeno je čak 35 miliona eura, od toga oko 1,6 miliona eura Opštini Herceg Novi.

Opština, kako su ranije saopštili njeni predstavnici, neće prihvatiti “računicu” stečajnog upravnika, po kojoj su njena potraživanja samo 400 hiljada EUR, umjesto 1,6 miliona EUR, po osnovu poreza na nepokretnosti.

Ukupna priznata potraživanja iznose samo 9,3 miliona eura.

Čelnici lokalne uprave smatraju da se putem bankrota i prodaje imovine omogućava brže namirenje povjerilaca, među kojima su i radnici.

Proteklu sezonu u Plaži, jedinom aktivnom hotelu Vektra Boke, “iznijelo” je 65 radnika i 23 sezonca. Od juna do septembra ostvareno je skoro 18 hiljada noćenja. Stečajci su primali 193 eura, ali su imali obezbijeđen smještaj i tri obroka.

Privredni sud Crne Gore uveo je stečaj u kompaniju Vektra Boka 13. juna, zbog duga od oko četiri miliona eura koji ta firma ima prema Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB).

Bonus video: