Podgorica: Trideset godina plac bez naknade

Privredni subjekti koji obavljaju djelatnost u biznis zoni, mogu dobiti zemlju na korišćenje do 30 godina bez naknade
54 pregleda 1 komentar(a)
Agroindustrijska zona, Foto: Arhiva Vijesti
Agroindustrijska zona, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.11.2015. 09:45h

Nacrtom odluke o utvrđivanju biznis zona na području Glavnog grada i podsticajima za veću zaposlenost, predviđeno je da privredni subjekti koji obavljaju djelatnost u biznis zoni, mogu dobiti zemljište na korišćenje na period do 30 godina bez naknade.

Pravo na tu olakšicu, kako se navodi u Nacrtu, imaće privrednici koji u roku od tri mjeseca od dana početka obavljanja djelatnosti u biznis zoni zasnuju radni odnos na neodređeno vrijeme sa odgovarajućim brojem osoba, sa evidencije nezaposlenih u Glavnom gradu.

Preduzetnicima se kao finansijska olakšica Nacrtom odluke nudi i oslobađanje obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta pod uslovom da investitor o svom trošku izvrši komunalno opremanje lokacije. Odlukom je, kako se navodi, privrednim subjektima omogućeno i oslobađanje obaveze plaćanja godišnje naknade za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji biznis zona na pet godina i oslobađanje od plaćanja poreza na nepokretnosti na pet 5 godina.

U Nacrtu odluke se navodi da se biznis zone utvrđuju na području urbanističkih parcela u zahvatu DUP-a „Servisno - skladišna zona sa ranžirnom stanicom”, „Agroindustrijska zona” i „Industrijska zona A”.

U zahvatu plana „Servisno-skladišna zona sa ranžirnom stanicom” je, kako se navodi, oko 32,1 hektar planirano za biznis zonu. Biznis zona je utvrđena i na urbanističkim parcelama od oko 17, 5 hektara u zahvatu DUP-a „Agroindustrijska zona”, dok je u zahvatu DUP-a „Industrijska zona A” za istu namjenu predviđeno oko 131,6 hektara.

U pomenutim zonama privredni subjekti mogu obavljati sljedeće djelatnosti: poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo, malu agroprivredu i trgovinu, preradu mlijeka i mliječnih proizvoda, mlinsko pekarsku industriju, proizvodnju keksa i konditorskih proizvoda, preradu voća i povrća, proizvodnju alkohola i bezalkoholnih pića i drugo.

U ovim zonama, među ostalima, naći će se objekti prerađivačke industrije, skladišta i hladnjače, saobraćajna logistika, izložbeno-prodajni saloni, robno -distributivni centri, ali i hoteli visoke kategorije.

„ Objekti i uređaji komunalne infrastrukture koje privredni subjekti izgrade u biznis zoni su u svojini Glavnog grada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna imovina“, navodi se u dokumentu.

U Nacrtu se navodi da se lokacije za izgradnju objekata u biznis zonama dodjeljuju korisnicima na osnovu javnog poziva, koji raspisuje upravljač biznis zone, odnosno, služba Glavnog grada zadužena za poslove preduzetništva.

Bonus video: