ZABILJEŽENO 112 PRIJETNJI U SAJBER PROSTORU

Napadi na sajtove i zloupotreba profila na mrežama

Na predavanju na temu Rizici u elektronskom poslovanju i mehanizmi zaštite u internet bankarstvu, saopšteno je da su najčešći problem u elektronskom poslovanju sa kojim se susrijeću građani Crne Gore zloupotreba profila na društvenim mrežama i napadi na web portale
88 pregleda 1 komentar(a)
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2015. 13:21h

U Crnoj Gori je od 2012. godine do juna zabilježeno 112 prijetnji u sajber prostoru u vidu napada na sajtove, prevara putem interneta i zloupotreba profila na mrežama, saopšteno je na predavanju koje je organizovala Societe Generale banka Montenegro.

Na predavanju na temu Rizici u elektronskom poslovanju i mehanizmi zaštite u internet bankarstvu, saopšteno je da su najčešći problem u elektronskom poslovanju sa kojim se susrijeću građani Crne Gore zloupotreba profila na društvenim mrežama i napadi na web portale.

"Nije zanemarljiv ni broj bankarskih prevara i phishing napada - kada lažni mejlovi upućuju na web stranice koje izgledom odgovaraju web stranicama legitimnih firmi. U ovakvim porukama, od korisnika se obično traži upisivanje ličnih podataka kako u suprotnom ne bi došlo do ukidanja računa“, navodi se u saopštenju.

Na predavanju je saopšteno da svjetsku ekonomiju sajber kriminal godišnje košta 113 milijardi dolara.

"Borba protiv izazova bezbjednosti u sajber prostoru nije samo problem stručnjaka za bezbjednost, već samih korisnika koji treba da preduzmu neophodne preventivne mjere, kako ne bi postali žrtve prevara i sajber napada“, saopšteno je na predavanju.

Predavanje je, kako je saopšteno iz banke, ishod društveno odgovornog poslovanja i namjere banke da upozna klijente sa rizicima u sajber prostoru i sa mehanizmima zaštite. Predavači su bili Jakša Backović iz Uprave policije i Dušan Krkotić iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Na predavanju je saopšteno da podatke sa platnih kartica, o bankovnim i drugim računima treba čuvati, a korišćenje ličnih podataka na Internetu, kao što su datum rođenja, broj telefona, treba izbjegavati. Sumnjive e-mail poruke i poruke kao što su jeftina putovanja, dobitak na lutriji, nasljedstvo ne treba uzimati u obzir.

Sajber napadima obično prethodi pojava poznata kao socijalni inženjering. U praksi, ona se manifestuje kroz lažne telefonske pozive sa naizgled naivnim pitanjima, kao što su djevojačko prezime, datum rođenja i lični podaci koji se kasnije mogu zloupotrijebiti. Dalji primjeri su i pitanja vezana za ime direktora određenog sektora u kompaniji, radi preuzimanja identiteta, ili pitanje sa emocionalnom kartom kao što je mejl kojim prijatelj, koji je stvarno na putovanju, navodno traži finansijsku pomoć jer je pokraden.

Na ruku ovakvim prevarama idu i društvene mreže, koje su često izvor informacija za formiranje lažnih identiteta.

Predstavnici banke, Ministarstva i Uprave policije poručili su da se osnovnom sajber bezbjednosnom kulturom spriječava 85 odsto napada, a to su licencirani softver, antivirus i anti malware programi, kompleksna lozinka, čuvanje lozinke u tajnosti i neotkrivanje informacija o sebi putem telefona, email-a ili internet servisa ukoliko nijeste sigurni, ili ne znate sa kim komunicirate.

Sajber prostor ne podrazumijeva samo Internet, hardver, softver i informacione sisteme, već i ljude, društvenu interakciju. Prema izvještaju kompanije Norton iz 2013. godine, procjenjuje se da je na godišnjem nivou pogođeno oko 318 miliona žrtava, što je milion žrtava dnevno.

Preporučujemo za Vas