Povjerioci od Perišića traže dodatne podatke

Predstavnici CEAC-a i EPCG tražili finansijske izvještaje, Perišić rekao da nema obavezu da ih da
58 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2015. 19:59h

Bord povjerilaca Kombinata aluminijuma nakon dvosatne rasprave nije se sinoć, na zahtjev stečajnog upravnika Veselina Perišića, želio izjasniti o tužbi koju je protiv KAP-a podnijela kompanija Uniprom biznismena Veselina Pejovića.

"Saopšteno je upravniku da nemamo dovoljno podataka, niti adekvatnih dokumenata na osnovu kojih se možemo izjasniti o tužbi, kao i eventualno o novim rokovima kojima bi se produžio rok plaćanja i ispunjavanje ugovorenih obaveza”, rekli su “Vijestima” nezvanično neki od učesnika ovog sastanka uz napomenu da će novi sastanak biti organizovan kad im Perišić dostavi dodatne podatke.

Kompanija Uniprom tužila je Privrednom sudu Kombinat aluminijuma od kojeg traži nadoknadu štete u iznosu od 7.114.550 eura zato što mu nije predata imovina u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

Jučerašnjoj sjednici za razliku od prethodnih nije prisustvovao Pejović o čijoj su tužbi raspravljali predstavnici glavnih povjerilaca - države, Elektroprivrede i CEAC-a.

Predstavnici CEAC-a i Elektroprivrede i sinoć su kao i na prethodnom sastanku tražili od Perišića informacije o tome kada će im biti podnijet izvještaj o finansijskom poslovanju KAP-a, ali im je upravnik ponovo saopštio da smatra da nema zakonsku obavezu da podnosi i objavljuje takav izvještaj.

Pejović je prema kupoprodajnom ugovoru trebalo da uplati ukupno 28 miliona eura najkasnije do 10. septembra, ali se to nije desilo već je posljednja rata u iznosu od 13,98 miliona eura ostala na prelaznom računu Zapad banke i povjeriocima KAP-a ne može biti dostupna sveg dok Uniprom ne da za to novu saglasnost.

Pejović je prije dva mjeseca javno saopštio da stečajna uprava Kombinata ni centa više neće dobiti dok ne ispuni obaveze i preda mu imovinu na koju se obavezala Ugovorom o kupoprodaji.

Prema tužbenom zahtjevu Uniproma stečajna uprava KAP-a kupcu nije predala u posjed površinu od 7.481 kvadrata zemljišta, kod Gintaša u Glavnom gradu, koja je nekoliko godina ranije eksproprisana u korist Opštine Podgorica. Uniprom tvrdi da ta imovina vrijedi 4.114.550 eura ili 550 eura po kvadratu.

U vezi sa opremom bivše Fabrike glinice u KAP-u postoji potencijalni ekološki problem, jer je bivši gazda KAP-a, kiparsko-ruska ofšor kompanija CEAC “neplanski ugasila taj pogon i ostavila 40.000 kubika lužine u tankerima”. Taj rastvor se koristi da bi se od boksita dobila glinica i može biti opasan po zdravlje.

Kako se ističe u tužbenom zahtjevu preliminarni izvještaj i stručno mišljenje je pokazalo da je za izradu projekta i neutralizaciju ovog rastvora potrebno najmanje tri miliona eura, bez preciznog roka za sprovođenje.

U Unipromu tvrde da postoje stručna mišljenja da ove tečnosti ima zapravo više od 50.000 kubika što dodatno povećava parametre obračuna i za tu namjenu je potrebno izdvojiti 3,7 miliona eura.

Bonus video: