Javni dug do kraja godine preko 65%

Ako Vlada preuzme dug Crnogorske plovidbe od oko 39 miliona kao državni, to bi javni dug povećalo za 1,1 procentni poen
11 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, Foto: Skupština.me
Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 25.11.2015. 06:19h

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da postoji bojazan da će država morati da plati 39 miliona eura po osnovu garancija koje je Vlada dala Crnogorskoj plovidbi za kredit za kupovinu dva broda.

Brodovi su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a kredit je odobrila kineska Eksim banka.

“Za brodove garancije zavise od cijene date na tržištu i iskazujemo bojazan da se može desiti da budu isplaćene iz budžeta. Ako se to desi razmišljamo o prevođenju garancija u javni dug, jer ih je onda lakše platiti u anuitetima (ratama) nego jednokratno”, kazao je Žugić juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju finansije i budžet, odgovarajaći na pitanje predsjednika Odbora, Aleksandra Damjanovića (SNP).

Procjena Vlade je da će bruto domaći proizvod ove godine iznositi 3,62 milijarde, a da će javni dug na kraju godine iznositi 64 odsto BDP-a. Ukoliko Vlada preuzme ovu obavezu na ime duga Crnogorske plovidbe kao državni dug, on bi na kraju javni dug povećao za 1,1 procentni poen na 65,1 odsto BDP-a.

Odbor je usvojio Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, kao i izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji tog zakona.

Damjanović je rekao da je sistemski problem što su svake godine visoke kamate koje se plaćaju iz budžeta i da su one veće od kapitalnog.

“Prošle godine je bilo 75 miliona eura po osnovu kamata. To dovoljno govori o stanju u javnim finansijama. Za sudska potraživanja isplaćeno je 15 miliona eura što je velika cifra”, rekao je Damjanović. Nezavisni poslanik Damir Šehović smatra da treba tražio uzroke za visoka sudska potraživanja, kao i da se kreira ambijent koji će da dovede do odgovornosti pojedinaca. On je kazao i da država mora da radi na rješavanju pitanja poreskog duga.

Član Senata DRI Branislav Radulović najavio je da će do kraja marta DRI uraditi reviziju sudskih troškova po osnovu radnih sporova.

Goran Tuponja (Pozitivna) pitao je Žugića hoće li snositi posljedice što je budžetska potrošnja prošle godine prekoračena za oko 424 miliona eura. Od tog iznosa su 60 miliona nedozvoljena prekoračenja u koja se računaju 45 miliona eura koja se odnose na kupovinu hartija od vrijednosti Elektroprivrede koja je državi dugovala novac po osnovu poreza.

“To je odgovornost Skupštine koja je donijela amandman koji je imao samo prihodnu obrazloženu varijantu bez rashodne pozicije”, rekao je Žugić. On je najavio da će država ispoštovati preporuke DRI da se iz sistema poreskog duga izbriše nenenaplativa potraživanja.

Radulović je naveo da u poreskom dugu 21 odsto čine kamate, a 11 odsto su neaktivni poreski obveznici. Najavio je da će Poreska uprava do 5. decembra dostaviti izvještaj o realizaciji preporuka DRI i da je od osam realizovano sedam preporuka.

Bonus video: