Pejović tužio KAP, traži blizu 8 miliona

Pejović navodi da je plac kod Gintaša vrijedan oko četiri miliona opštinski, kao i da mu treba 3,7 miliona da riješi problem lužine
344 pregleda 80 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2015. 18:01h

Kompanija Uniprom biznismena Veselina Pejovića tužila je Privrednom sudu Kombinat aluminijuma u stečaju od kojeg traži nadoknadu štete u iznosu od 7.814.550 eura zato što mu nije predata imovina u skladu sa kupoprodajnim ugovorom. Tim povodom za danas popodne je zakazana nova sjednica borda povjerilaca KAP-a, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Pejović je prema kupoprodajnom ugovoru trebalo da uplati ukupno 28 miliona eura najkasnije do 10. septembra, ali se to nije desilo već je posljednja rata u iznosu od 13,98 miliona eura ostala na prelaznom računu Zapad banke i povjeriocima KAP-a ne može biti dostupna sve dok Uniprom ne da za to novu saglasnost.

On je prije dva mjeseca javno saopštio da stečajna uprava Kombinata “ni centa više neće dobiti dok ne ispuni obaveze i preda” mu imovinu na koju se obavezala Ugovorom.

Prema tužbenom zahtjevu Uniproma, stečajna uprava KAP-a kupcu nije predala u posjed površinu od 7.481 kvadrata zemljišta, kod Gintaša u Glavnom gradu, koja je nekoliko godina ranije eksproprisana u korist Opštine Podgorica. Uniprom tvrdi da ta imovina prema tržišnim cijenama vrijedi 4.114.550 eura ili 550 eura po kvadratu.

Na opremi bivše Fabrike glinice u KAP-u postoji potencijalni ekološki problem, jer je bivši gazda KAP-a, kiparsko-ruska firma CEAC “neplanski ugasila taj pogon i ostavila 40.000 kubika lužine u tankerima”. Taj rastvor se koristi da bi se od boksita dobila glinica i može biti opasan po zdravlje.

Pejović navodi da je stručno mišljenje pokazalo da je za izradu projekta i neutralizaciju ovog rastvora potrebno najmanje tri miliona eura. U Unipromu tvrde da postoje stručna mišljenja da ove tečnosti ima zapravo više od 50.000 kubika za što bi trebalo 3,7 miliona eura.

Zbog toga Pejović traži da mu KAP na ime naknade materijalne štete zbog neispunjenja ugovora plati 7,81 miliona eura sa pripadajućom kamatom od podnošenja tužbe do isplate, kao i sve parnične troškove u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Pejović tvrdi da je odredbe kupoprodajnog Ugovora “ispunio milion odsto” i u skladu sa njim dao dokaz da je novac deponovan, te da muje stečajni sudija Ivan Kovačević 11. avgusta rješenjem potvrdio da je ispunio obavezu. To rješenje je postalo pravosnažno 21. avgusta.

Poslije pravosnažnosti rješenja, podgorički katastar je upisao dostupnu imovinu KAP-a u stečaju na Uniprom 25. avgusta.

Nakon toga, u skladu sa Ugovorom, pristupilo se formiranju Komisije o primopredaji imovine, ali je tada utvrđeno više problema. KAP u stečaju imao je šest članova u toj Komisiji, dok je Uniprom delegirao tri člana.

Bonus video: