PUPI: Nije primjereno svaljivati odgovornost na SNP i njene lidere

Oni su kazali da su SNP, ostale opozicione partije i nevladin sektor, preporučili građanima da preko suda traže obeštećenje
84 pregleda 1 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.11.2015. 14:47h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) smatra da nije primjereno da se za aferu u kojoj su oštećeni građani koji su tužili Elektroprivredu (EPCG), svaljuje odgovornost na Socijalističku narodnu partiju (SNP) i njene lidere.

„Lideri SNP-a, koji se uglavnom pominju u ovoj pravnoj stvari, imali su najbolje namjere da pomognu građanima, posebno penzionerima i siromašnima“, navodi se u saopštenju PUPI-a.

Predstavnici PUPI-a su dodali da se ne mogu zaboraviti napori predsjednika i poslanika SNP-a, Srđana Milića, Snežane Jonice i Aleksandra Damjanovića, kao i bivših poslanika te partije, Nevena Gošovića i Velizara Kaluđerovića, koji su najviše učinili za poboljšanje materijalnog položaja penzionera i siromašnih građana.

„Suvišno je bilo kome objašnjavati da su i u ovoj pravnoj stvari imali najbolje namjere. Ne treba zaboraviti da je Ustavni sud, na inicijativu SNP-a, stavio van snage neke odredbe Pravilnika Regulatorne agencije za energetiku (RAE), kojim je propisano da građani plaćaju gubitke na prenosnoj i distributivnoj mreži EPCG“, podsjetili su iz PUPI-a.

Oni su dodali da su SNP, ostale opozicione partije i nevladin sektor, preporučili građanima da preko suda traže obeštećenje.

„Građani su dostavljali račune na razne načine, lično, običnom poštom, preko komšija i aktivista, tako da se većina oštećenih i ne sjeća tih detalja, s obzirom na to da je to bilo prije nekoliko godina“, kazali su iz PUPI-a.

Oni su saopštili da je većina građani dostavljala račune sa namjerom da stručni i kompetentni ljudi provjere ima li pravnog osnova za vođenje parničnog postupka.

„Vlasnici takvih računa su upisivani na spiskove, koji su kasnije upotrijebljeni kao punomoćja, a neki su se potpisivali i u smislu peticije protiv visokih računa. Uglavnom, niko od tih građana nije potpisao lično punomoćje pred advokatom, što i sam advokat potvrđuje, pa takva punomoćja nijesu validna, o čemu je sud morao voditi računa“, navodi se u saopštenju.

Iz PUPI-a su dodali i da je veliki broj vlasnika računa preminuo.

Oni su podsjetili da je Pokret za promjene (PZP) u sličnoj pravnoj stvari nepravedno izgubio spor.

„Pozdravljamo ažurnost i odgovornost Vrhovnog državnog tužioca u ovoj pravnoj stvari, ali ga istovremeno opominjemo da bi isto tako mogao da bude ažuran i ekspeditivan kada se radi o predmetima Telekoma, Budve, Bara, Ulcinja, Nikšića, Podgorice, a posebno EPCG, gdje se štete i lopovluci naneseni građanima i državi iskazuju na desetinama i stotinama miliona EUR“, zaključili su predstavnici PUPI-a.

Bonus video: