Žugić: Država će možda morati da plati 39 miliona kredita za kupovinu brodova

“Mnogi zakoni su za jeftine poltičke poene i onda se čudimo posle kada dođe završni račun“, istakao je Jelić
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2015. 14:39h

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da postoji bojazan da će država morati da plati 39 miliona eura po osnovu garancija koje je Vlada dala Crnogorskoj plovidbi za kredit za kupovinu dva broda.

Brodovi su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a kredit je odobrila kineska Eksim banka.

“Za brodove garancije zavise od cijene date na tržištu i iskazujemo bojazan da se može desiti da budu isplaćene iz budžeta. Ako se to desi razmišljamo o prevođenju tih garanacija u javni dug, jer je to lakše onda platiti u anuitetima (ratama) nego jednokratno. Time ne bi bila ugrožena fiskalna održivost", kazao je Žugić danas na skupštinskom Odboru za ekonomiju finasije i budžet.

Odbor je usvojio Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, kao i izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji tog zakona.

Aleksandar Damjanović (SNP) je rekao da je sistemski problem što su svake godine visoke kamate koje se plaćaju iz budžeta i da su one veće od kapitalnog.

“Prošle godine 75 miliona eura po osnovu kamata. To dovoljno govori o stanju u javnim finansijama. Za sudska potraživanja isplaćeno je 15 miliona eura što je velika cifra. Napravljen je propust u sistemskom zakonu o budžetu što nije definisana odgovornost pojedinaca. Imamo situaciju da država gubi milione eura zbog nečijeg rada ili nerada. Za poslednje četiri godine država je po tom osnovu izgubila bliz 60 miliona eura”, rekao je Damjanović.

Damjanović je rekao da je sistemski problem što su svake godine visoke kamate koje se plaćaju iz budžeta i da su one veće od kapitalnog

Nezavisni poslanik Damir Šehović saglasio se sa Damjanovićem. Šehović smatra da treba tražioti uzroke za visoke iznose isplata po osnovu sudskih potraživanja, kao i da se kreira ambijent koji će da dovede do odgovornosti pojedinaca.

“Do kraja marta DRI će uraditi reviziju sudskih troškova po osnovu radnih sporova. Tu ćete imati sliku koliko je vrijednost tih sporova, a koliki su sudski troškovi. Ti sudski troškovi su često veći od vrijednosti spora", kazao je član Senata DRI Branislav Radulović, dok je Žugić kazao da svako mora odgovarati za troškove koje napravi državi.

Šehović je kazao da država mora da radi na rješavanju pitanja poreskog duga jer je to problem koji traje duže vremena i da nije personalno pitanje bilo koga. Žugić je najavio da će država ispoštovati preporuke DRI da se iz sistema poreskog duga izbriše neaktivni poreski obveznici i one firme koje su u stečaju.

Radulović je kazao da će PU do petog decembra dostaviti izvještaj o realizaciji preporuka povodom izvještaja DRi o efikasnosti naplate poreskog duga.

“Posebno bih istakao da u poreskom dugu 21 odsto čine kamate, a 11 odsto su neaktivni poreski obveznici”, kazao je Radulović.

Goran Tuponja (Pozitivna) pitao je Žugića hoće li snositi posledice pošto je budžetska potrošnja prošle godine prekoračena za oko 424 miliona eura od čega su 60 miliona nedozvoljena prekoračenja.

"To je odgvornost Skupštine koja je donijela amandman koji je imao samo prihodnu obrazloženu varijantu bez rashodne pozicije. Drugo su sudska potraživannja jer ne zna ko bi mogao da ih predvidi", rekao je Žugić.

Zoran Jelić (DPS) je kazao da je raznim amandmanima i zakonima narušena fiskalna radnoteža budžeta.

“Mnogi zakoni su za jeftine poltičke poene i onda se čudimo posle kada dođe završni račun“, istakao je Jelić

"Mnogi zakoni su za jeftine političke poene i onda se čudimo poslije kada dođe završni račun“, istakao je Jelić.

Njegov kolega Filip Vuković je rekao da mu nije jasno "kako kamate jedu kapitalni budžet, te da su one budućnost".

"Banka je Bog, sve ostalo je fikcija. Najvažnije je da Vlada nije prekoračila ono što joj je Skupština nametnula budžetom i to pokazuju svi indikatori. Sve ostalo je nebitno”, ocijenio je Vuković.

Odbor je usvojio jednoglasno zaključke povodom usvajanja predloga zakona o završnom računu u kojima podržava sve preporuke koje je DRI dala u svom izvještaju o reviziji tog zakona.

Bonus video: