"Crna Gora ispunjava obaveze iz Sporazuma Sekretarijata Energetske zajednice"

“Konstatovano je da je Crna Gora jedina ugovorna strana koja do sada nije imala otvoreni slučaj u skladu sa članovima 91 i 92 Ugovora, kojima je definisano pokretanje postupka protiv članice koja ne poštuje obaveze predviđene sporazumom”, navodi se u saopštenju
69 pregleda 0 komentar(a)
Savjet ministara zemalja članica Energetske zajednice, Foto: Ministarstvo ekonomije
Savjet ministara zemalja članica Energetske zajednice, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 29.11.2018. 17:14h

Crna Gora je ostvarila najbolju ocjenu kada je u pitanju ispunjavanje obaveza obuhvaćenih ovogodišnjim Sporazumom, koji je pripremio Sekretarijat Energetske zajednice.

Na sastanku Savjeta ministara zemalja članica Energetske zajednice, koji se održao danas u Skoplju, pod njenim pokroviteljstvom, predstavljen je Godišnji izvještaj o implementaciji Sporazuma.

Na sastanku je prisustvovala delegacija Crne Gore predvođena ministarkom Dragicom Sekulić.

“Konstatovano je da je Crna Gora jedina ugovorna strana koja do sada nije imala otvoreni slučaj u skladu sa članovima 91 i 92 Ugovora, kojima je definisano pokretanje postupka protiv članice koja ne poštuje obaveze predviđene sporazumom”, navodi se u saopštenju.

U dijelu koji se odnosi na energetsku infrastrukturu, na listi Project of energy community interest (PECI) nalazi se projekat Transbalkanski koridor - 400kV dio Crna Gora OHL Lastva-Pljevlja, dok se na listi Project of mutual interest (PMI) nalazi Jadransko-jonski gasovod (IAP).

Sastanakom Savjeta predsjedavao je premijer Makedonije Zoran Zaev.

Makedonija je kao zemlja domaćin okupila ministre energetike, zaštite životne sredine i klimatskih promjena, imajući u vidu istaknutu važnost funkcionisanja energetskih sistema na osnovama obnovljivih izvora energije, ali i energetske efikasnost a u cilju smanjenja emisija sa efektom staklene bašte.

“Savjet ministara je donio odluke o prenošenju Regulative EU koji se odnosi na označavanje energetske efikasnosti proizvoda, kao i Regulativu o cjelovitosti energetskog tržišta i transparentnosti u nacionalna zakonodavstva ugovornih strana”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: