Zavrzlame u vezi sa stanovima KAP-a: Opština neće povraćaj placa

Sindikat dobio plac 2009. za stambenu zgradu kasnije je prestao sa radom, a sada “oživio”
61 pregleda 10 komentar(a)
KAP, plac, Foto: Luka Zeković
KAP, plac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.11.2015. 08:31h

Predsjednik lokalnog parlamenta u Glavnom gradu dr Đorđe Suhih ocijenio je da bi trebalo organizovati sastanak u vezi sa nedoumicama oko izgradnje stambene zgrade za radnike Kombinata aluminijuma, na placu koji je radnicima ustupila Opština, i na tom sastanku pokušati da se riješe problemi između radnika.

„Nemamo pravo da određujemo legitimitet predstavnika radnika KAP-a. To je njihov unutrašnji problem. Kao predsjednik Skupštine Glavnog grada voljan sam da učestvujem na tom sastanka u smislu da pronađemo najbolje rješenje za ovaj problem“, objasnio je Suhih. On je 2009. godine potpisao odluku SO Podgorica da se plac dodijeli radnicima Kombinata aluminijuma u cilju rješavanja njihovih stambenih problema.

On je napomenuo da lokalna samouprava nema namjeru, niti može tražiti povraćaj placa koji je već jednom dodijeljen Samostalnom sindikatu za potrebe stambenog zbrinjavanja radnika KAP-a.

„Po funkciji kao predsjednik SO Podgorica kontrolišem sprovođenje odluka lokalnog parlamenta. Nemam namjeru niti pravo da tražim povraćaj placa, ali imam pravo i moralnu obavezu da pitam na koji način se sprovodi odluka koju nije donijela izvršna vlast nego odbornici“, dodao je Suhih.

On je objasnio da je plac 2009. odlukom odbornika Skupštine opštine Podgorice stavljen na raspolaganje tadašnjoj jedinstvenoj radničkoj organizaciji KAP-a kao posredniku da se on valorizuje na najbolji način u korist stambenog zbrinjavanja radnika ovog preduzeća.

„Tada nijesmo mogli ni pretpostaviti da će KAP, u međuvremenu promijeniti svoj status, kao ni mogućnost da se ta imovina u budućnosti može prenijeti na nekog drugog“, naveo je Suhih.

Najava početka izgradnje “sindikalne” stambene zgrade KAP-a podijelila je sadašnje i bivše radnike, a najavljene su i krivične prijave.

Dio sadašnjih i bivših radnika KAP-a, među kojima se nalaze članovi uprave i bivši sindikalni lideri, dogovorili su se sa kompanijom Montas inžinjering o izgradnji zgrade sa 70 stanova na placu stare sindikalne organizacije. Stanove bi po 670 eura po kvadratu otkupio dio menadžera, sindikalnih lidera, radnika i penzionera KAP-a sposobnih da se zaduže u Sosijete ženeral banci.

To je izazvalo nezadovoljstvo penzionera KAP-a koje predvodi Nikola Raković i sadašnjih radnika članova Sindikata KAP-a kojeg zastupa Sandra Obradović. Predstavnici nezadovoljnih bivših radnika, prije dva dana upravo su reazgovarali sa Suhihom na ovu temu.

Oni prikupljaju potpise za podnošenje krivične prijave protiv predstavnika bivšeg Samostalnog sindikata KAP-a, na čijem je čelu ranije bio Zoran Milošević.

Toj organizaciji je Glavni grad 2009. godine dodijelio plac na Tuškom putu u Podgorici sa plaćenim komunalijama. Taj sindikat dobio je pravo korišćenja placa, ali je prestao sa aktivnostima početkom 2011. godine. Ubrzo je podijeljen na dvije radničke organizacije, ostao bez članstva, ali izgleda da formalno nije nikada izbrisan iz zvaničnog registra.

Ovaj sindikat su sada “oživjeli” bivši lideri i preuzeli posao oko izgradnje i podjele stanova.

Bonus video: