SINDIKAT OSNOVNOG SUDA NEZADOVOLJAN PREDLOGOM ZAKONA

Sudskoj administraciji najniže zarade

Sudska administracija je u Vladinom Predlogu zakona o zaradama u javnom sektoru svrstana u najniži platni razred “D” sa koeficijentom od 4,1. Šef kabineta u Skupštini ima koeficijent predsjednika Višeg suda
212 pregleda 7 komentar(a)
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2015. 07:40h

 U Sindikalnoj organizaciji zaposlenih u Osnovnom sudu   Podgorica nezadovoljni su što je sudska administracija  u  Predlogu zakona o zaradama u javnom sektoru svrstana u najniži platni razred “D” sa koeficijentom od  4,1.

“Pri tom niko nije  pomenuo  opterećenost sudske administracije  koja broji na hiljade tužbi, zahtjeva, predloga, prijava... užasne uslove za  rad, podstanarski život”, navodi se u  saopštenju dostavljenom “Vijestima”   koje  je potpisao  predsjednik te sindikalne organizacije, Dejan Đukić.

Množenjem  tog koeficijenta  sa njegovom obračunskom vrijednošću od 63 eura  dobija se osnovna zarada za sudsku administraciju od 258,3 eura.

Iz Sindikalne organizacije kažu da je sudska administracija lanac koji,  ako se u samo jednom dijelu prekine,  ima za rezultat  onesposobljavanje  rada sudije i da je razlika između sudije i administracije  skoro pet prema jedan u isplati zarada.

“Predloženim zakonom nigdje nije naveden  sekretar suda, upravitelj sudskih pisarnica, savjetnik Osnovnog suda u odnosu na  savjetnika Vrhovnog suda, referenti”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da  niko nije pomenuo  da šef kabineta u Skupštini  ima koeficijent predsjednika Višeg suda, da je svaki sudija Osnovnog suda u Podgorici  zadužen za  450 predmeta na godišnjem nivou, a da se gradonačelnici  opština svrstavaju u koeficijente  shodno  brojnosti stanovništva opština.

“U ovom slučaju  bi bila čista logika da se i sudovi  na isti način svrstavaju. Opterećenost sudova  se lako može utvrditi  sa zvaničnog sajta pravosuđa što govori u prilog   sudijama i administraciji  u  Osnovnom sudu u Podgorici”, naveli su iz Sindikalne organizacije.

Predlogom zakona predviđeno je da  preko 800 državnih funkcionera dobije  veće zarade i pravo da dvije godine po prestanku funkcije primaju platu u visini one koju su imali u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije.

Predlogom je Vlada povećala koeficijente za obračun osnovnih zarada, dok je odlučila da smanjuje na poziciji troškova za rad savjeta, radnih tijela, komisija, upravnih odbora.

Ta rješenja neće “pogoditi” visoke državne zvaničnike i njihove najbliže saradnike pošto su im uvećani koeficijenti za obračun zarada pa će im se ono što su primali kroz naknade u raznim tijelima “preliti” na osnovnu zaradu. 

Sa druge strane, novi način obračuna zarada pogađa najbrojniji dio administracije kojima je rad u komisijama i drugim tijelima značio dodatni prihod na niske zarade. 

Najveći dio državne administracije prima plate niže od 400 eura. 

Odbor za ekonomiju dobio mnogo primjedbi na zakon

Iako je bilo najavljeno, Predlog zakona o zaradama  nije upućen  Skupštini sa Predlogom budžeta za narednu godinu zato što  nije prošao Socijalni savjet, a izazvao je   veliko nezadovoljstvo u brojnim državnim organima koji šalju dopise Vladi i Skupštini.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je   “Vijestima”  da su tom tijelu stigli dopisi od Vijeća za prekršaje, ombudsmana, sudija Crne Gore.

“U najavi su  dodatni dopisi. Veliki broj primjedbi  ukazuje da predlog sadrži problematična rješenja i pitanje je kada će doći do Skupštine”, rekao je Damjanović.  

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da se predlog neće povlačiti iz procedure, dok je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević najavila da će se založiti za rješenje da funkcioneri primaju plate samo šest mjeseci po prestanku funkcije.

Preporučujemo za Vas