Žugić da izabere šefa poreske policije

Za šefa poreske policije bio je izabran Đ.I., ali je on od mjesta odustao, kao i kandidat V.D.
114 pregleda 4 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2015. 20:06h

Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dala je rok od 15 dana ministru finansija Radoju Žugiću da ispoštuje zakon i izabere novog direktora poreske policije.

“Vijesti” su u januaru ove godine pisale da su još tada istekli rokovi za izbor šefa poreske policije i da Žugić još vaga koga će izabrati za tu funkciju.

Iz Uprave za kadrove listu kandidata, koji su prema njihovoj procjeni prošli provjere, poslali su Žugiću još u novembru 2014.

“Starješina organa trebalo je da donese odluku u roku od 30 dana, od dana kad je dobio listu sa kandidatima”, saopšteno je ranije “Vijestima” iz te ustanove.

Provjere za radno mjesto šefa poreske policije tada su prošla četiri kandidata - Đ. I, V. D, M. M. i D. R.

Nakon što je probio sve predviđene rokove, Žugić je za pomoćnika direktora Poreske uprave za sektor poreske policije izabrao Đ. I, koji je od tog radnog mjesta odustao.

Prema podacima “Vijesti” taj kandidat zaposlen je u Ministarstvu pravde 6. februara.

Žugić je odluku o izboru Đ. I. na mjesto šefa poreske policije donio 18. februara, odnosno 12 dana nakon što je taj kandidat zaposlen u drugom državnom organu.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je “Vijestima” sredinom avgusta ove godine da imenovani kandidat nije stupio na dužnost u propisanom roku, tako da je postupak po navedenom konkursu okončan.

To mišljenje nije dijelila Upravna inspekcija, koja je uradila kontrolu postupka na osnovu prijave jednog od kandidata.

Na sajtu MUP-a prije njekoliko dana postavljen je Zapisnik o inspekcijskom pregledu upravne inspektorke Jovane Nišavić.

Ona je u zapisniku ukazala ministru da otkloni nepravilnost i da u roku od 15 dana od prijema zapisnika izabere novog kandidata za šefa Poreske policije, ali sa liste kandidata koju mu je Uprava za kadrove proslijedila još u novembru prošle godine.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama “Vijesti”, i kandidat V. D. u međuvremenu je odustao od borbe za poziciju šefa poreske policije.

To znači da su sa liste iz novembra ostala još dva kandidata.

Kazna od 30 do dvije hiljade eura

Zakonom o državnim službenicima i namještenicima predviđena je novčana kazna od 30 do 2.000 eura za prekršaj odgovorne osobe u državnom organu - starješine državnog organa (ministra), ako ne donese odluku o izboru kandidata i ne dostavi je organu za upravljanje kadrovima u roku od 30 dana od dana prijema liste za izbor.

I dalje nije poznato da li je ministar Radoje Žugić kažnjen zbog kašnjenja sa izborom funkcionera u resoru Poreske uprave.

Bonus video: