SNP: Vlada da obešteti građane

„Tražili smo informaciju o tome koliko je inspektora zaduženo za ispitivanje kvaliteta i prometa goriva, kao i odgovor na pitanje da li je i ko je sertifikovao sve postojeće benzinske stanice u Crnoj Gori“, dodali su iz SNP-a
2 komentar(a)
pumpa gorivo, Foto: Shutterstock.com
pumpa gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.11.2015. 14:46h

Socijalistička narodna partija (SNP) tražila je od Vlade da saopšti šta planira da uradi kako bi obeštetila građane kojima je, kako tvrde iz te partije, uzela deset miliona eura preko neustavne takse na gorivo.

„U periodu od 20. aprila do 6. novembra prodato je 141,44 miliona litara naftinih derivata, a Vlada je u tom periodu preko neustavne takse iz džepova građana otela deset miliona eura“, navodi se u saopštenju SNP-a.

Iz SNP-a su naveli da izvršna vlast treba da odgovara za neustavno ponašanje, a jedan od prvih koraka je nadoknada štete građanima.

„Zato direktno pozivamo Vladu prmijera Mila Đukanovića da saopšti na koji način će to uraditi“, rekli su iz SNP-a.

Iz SNP-a su podsjetili da su od Ministarstva finansija tražili podatke vezano za kontrolu kvaliteta goriva.

„Tražili smo informaciju o tome koliko je inspektora zaduženo za ispitivanje kvaliteta i prometa goriva, kao i odgovor na pitanje da li je i ko je sertifikovao sve postojeće benzinske stanice u Crnoj Gori“, dodali su iz SNP-a.

Oni su tražili od Ministarstva i informaciju o ukupnim prihodima budžeta po osnovu naknade koja je bila u primjeni od 20. aprila.

„Ukupni prihodi budžeta po tom osnovu do 6. novembra su iznosili 9,9 miliona eura. Naknada je u periodu primjene obračunata na 141,44 miliona litara naftnih derivata“, rekli su iz Ministarstva.

Ustavni sud proglasio je sredinom oktobra neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport.

Cijene goriva u Crnoj Gori 7. novembra su pale sedam centi, nakon što je u Službenom listu objavljeno da je neustavna dopuna Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate.

Bonus video: