RAE planira povećanje broja zaposlenih

U dokumentu se navodi da je ukupan proihod za narednu godinu planiran u iznosu od 1,44 miliona eura
1 komentar(a)
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2015. 14:43h

Finansijski plan Regulatorne agencije za energetiku (RAE) za narednu godinu veći je u odnosu na ovogodišnji, između ostalog, zbog povećanja broja zaposlenih i planirane rezerve.

U Predlogu finansijskog plana RAE za narednu godnu, sa planom rada, koji je dostavljen Skupštini, navodi se da se kadrovsko jačanje regulatora u narednoj godini, ogleda u povećanju broja zaposlenih u odnosu na postojeći, za četiri, na ukupno35.

“U prvom redu ovo se odnosi na jednog člana Odbora RAE, čiji se izbor očekuje od Skupštine Crne Gore i još tri osobe”, navodi se dokumentu.

Iz RAE su objasnili da formiranje službe za sektor gasa, kao posebne organizacione jedinice, ima za cilj ostvarivanje zakonom predviđenih poslova, prevashodno stvaranje normativne infrastrukture za regulisanje djelatnosti u oblasti gasa.

“To podrazumijeva zapošljavanje tri osobe sa visokom stručnom spremom, metaluško-tehnološke ili mašinske, elektrotehničke, ekonomske ili pravne struke, u zavisnosti od obaveza i dinamike rada”, kazali su iz RAE.

Iz RAE su saopštili da u narednoj godini slijedi niz novih aktivnosti uz mnogo veće angažovanje na započetim i novim poslovima, što zahtijeva razdvajanje i specijalizaciju poslova, pa samim tim i povećanje broja zaposlenih.

U dokumentu se navodi da je ukupan proihod za narednu godinu planiran u iznosu od 1,44 miliona eura.

“Taj iznos čine prihod od naknada za izdavanje licenci u visini od 6,6 hiljada eura, prihod od godišnjih naknada za izdate licence i za status zatvorenog distributivnog sistema, u iznosu od 1,43 miliona eura i ostali prihodi u visini od osam hiljada eura, koji se odnose na refundaciju troškova prisustvovanja konferencijama, forumima, radionicama Energetske zajednice”, rekli su iz RAE.

Prihod od naknada za licence i status zatvorenog distributivnog sistema, kako su objasnili, planiran je tako da zajedno sa ostalim prihodima pokrije planirane rashode RAE i veći je u odnosu na planirani iznos za ovu godinu 4,09 odsto.

“Ukupan iznos planiranih prihoda, u odnosu na planirani prihod ove godine, veći je 3,55 odsto”, precizirali su iz RAE.

Kada su u pitanju rashodi, iz RAE su kazali da se oni sastoje od rashoda poslovanja u iznosu od 1,34 miliona eura, rezerve koja iznosi 65 hiljada eura i amortizacije osnovnih sredstava regulatora, koja je, po preporuci revizora, dodata u finansijski plan i iznosi 42,34 hiljade eura.

Troškovi materijala, koji obuhvataju nabavku potrošnog kancelarijskog materijala, goriva i električne energije, nabavku stručne literature, časopisa, troškove štampanja i objavljivanja propisa, planirani su u ukupnom iznosu od 26,4 hiljade eura i veći su 21,1 odsto u odnosu na plan za ovu godinu.

“Glavni razlog je očekivano povetanje troškova štampanja propisa u narednoj godini”, rekli su iz RAE.

Iz RAE su objasnili da će, nakon stupanja na snagu novog zakona o energetici, biti u obavezi da izrade i shodno tome, u Službenom listu, objave sve podzakonske akte, odnosno 16 u roku od šest mjeseci i devet u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu novog zakona.

“Za pokriće troškova zarada, naknada zarada i drugih primanja zajedno sa doprinosima na teret poslodavca, planirano je 959,19 hiljada eura”, dodali su iz RAE.

Plan zarada zaposlenih za narednu godinu zasnovan je na objektivnoj pretpostavci da će njihov brojbiti povećan na 35, što je 12,9 odsto više u odnosu na trenutni.

“Ukupno planirana sredstva za bruto zarade zaposlenih iznose 815,19 hiljada eura, što sa ostalim naknadama zaposlenih i doprinosima na teret poslodavca iznosi 959,19 hiljada eura”, kazali su iz RAE.

Bonus video: