Advokati za poreze duguju 6,3 miliona

Na spisku dužnika Dragoljub Đukanović, Vanja Mugoša, Marko Dakić, Goran Velimirović, Rajko Božović, Zdravko Begović...
261 pregleda 0 komentar(a)
Miomir M. Mugoša
Miomir M. Mugoša
Ažurirano: 19.11.2015. 09:46h

Poreska uprava (PU) potražuje 6,32 miliona eura od crnogorskih advokata za neplaćene poreze, zbog čega je pokrenuta posebna akcija kontrole i naplate tog duga, saznaju “Vijesti” nezvanično u Poreskoj upravi.

Prema informacijama “Vijesti”, provjeravali su obaveze advokata i toliki dug je utvrđen na 11. novembar ove godine i predstavlja “porez na prihode iz prethodnog perioda koje su sami prijavili”.

Iz Poreske uprave, na čijem čelu je Miomir M. Mugoša, planiraju prinudnu naplatu blokadom računa, ukoliko advokati ne plate ili se ne postigne dogovor o otplati duga.

“Poseban prioritet sada je dat praćenju poštovanja poreskih propisa i obaveza advokata s obzirom na to da je u sistemu PU do sada evidentiran dug od preko šest miliona eura”, potvrđeno je “Vijestima” iz Poreske uprave.

Akciju sprovode u svim gradovima, a iz PU tvrde da je već dala pozitivne rezultate jer su pojedini advokati platili značajan dio duga.

Prema podacima Poreske uprave, dostupnih “Vijestima”, jedan od njih je Vanja Mugoša, koji je dug od 92.371 euro smanjio plativši 60.000 eura. Advokat Goran Velimirović je od evidentiranog duga od 73.069 eura, platio 32,5 hiljada. Dio duga platio je i Novica Jovović od oko pet hiljada eura, a registrovano mu je 24 hiljade neplaćenih poreza.

“Vijesti” saznaju da ima advokata koji se već dogovaraju o otplati duga u ratama.

Država, prema evidenciji najvećih dužnika u advokatskoj djelatnosti, najviše potražuje od Dragoljuba Đukanovića - 110.082 eura, slijedi Marko Dakić sa 75.130 eura, Rajko Božović sa 61.218, Milan Vujošević sa 59.644, Branimir Jovićević sa 51.117, Lidija Burzanović sa 46.372, Saša Babović sa 46.034, Vojislav Đurišić sa 44.964, Čedo Dobrović sa 42.218, Milan Sekulović sa 40.250, Zdravko Begović sa 40.157 eura...

Na spisku Poreske uprave sa potraživanjima većim od 24 hiljade eura nalazi se 47 advokata.

Prema podacima Poreske uprave, više od polovine duga - 3,2 miliona odnosi se na dug advokata iz Podgorice, a na drugom mjestu su njihove kolege iz Berana sa 627 hiljada. Nikšićki advokati duguju 522 hiljade, barski 291 hiljadu...

Najmanje duguju advokati iz Andrijevice 5.346, dok iz Plužina i Šavnika nema nikog na spisku.

Fali inspektora, ima velikih dužnika koji su mirni više od pet godina

Iz Poreske uprave tvrde da su prioritet svi veliki dužnici.

“U cilju poboljšanja naplate poreskih prihoda analizirali smo ostvarene rezultate u ovoj godini, sa posebnim akcentom na velike obveznike. Inovirani spisak od januara ove godine obuhvata 189 takvih privrednih subjekata, od čega je najviše u Podgorici”, nezvanično je rečeno u Poreskoj upravi.

Prema informacijama “Vijesti”, utvrđeno je da zbog nedostatka kadrovskih kapaciteta, odnosno potrebnog broja inspektora, značajan broj velikih poreskih obveznika nije kontrolisan više od pet godina. “Zato je urađen plan kontrola za 2016. godinu, koji predviđa obuhvatanje inspekcijskim nadzorom što većeg broja ovih obveznika”, kazali su u Poreskoj upravi.

Predsjednik Advokatske komore: Ima tu spornih dugovanja i grešaka, pokušaćemo da riješimo sa PU

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potvrdio je “Vijestima” da su obaviješteni o akciji od Poreske uprave, ali on smatra da je “mnogo spornih potraživanja i grešaka u spisku”. “Na spisku ima onih koji nisu živi, koji se više ne bave advokaturom, koji su u međuvremenu platili ili sklopili sporazum o plaćanju duga na rate, ali i mnogo onih koji nisu toliko dužni i kod kojih postoje sporovi u vezi sa tim potraživanja Poreske uprave. Do sada smo imali korektnu saradnju sa Poreskom upravom i pokušaćemo sve da riješimo”, kazao je Begović.

Na pitanje da li je tačno da on duguje 40 hiljada, Begović tvrdi da nije. U posljednjim podacima Poreske uprave, do kojih su “Vijesti” došle, njegovo dugovanje državi znosi 40.157,86 eura.

“To je sporno. Koliko sam shvatio, ti dugovi se odnose na poreze i doprinose na ono što je naša plata, a ne na dobit od advokatske djelatnosti jer je to plaćeno”, kazao je Begović.

Bonus video: