Goran Živkov: Cijela regija zakazala u prodaji proizvoda

Puno je uspješnih primjera agrobiznisa u regionu, ali nema robne marke koja je poznata u svijetu
87 pregleda 0 komentar(a)
Goran Živkov
Goran Živkov
Ažurirano: 16.11.2015. 20:10h

Države regiona treba da stvore poslovni ambijent za poljoprivrednike tako da Crna Gora, Srbija, BiH, Makedonija mogu da izvoze meso i mlijeko u EU, da potrošač bude siguran da je neki proizvod zdravstveno bezbjedan i da promoviše proizvode, ocijenio je Goran Živkov, osnivač i programski direktor konsultantskih kompanija SEEDEV za rešenja u poljoprivredi i ruralni razvoj.

On je u intervjuu za Biznis plus kazao da država treba da pomaže onima koji žive u područjima sa manje pogodnim uslovima za poljoprivrednu proizvodnju i onima koji imaju lične nedostatke da budu konkurentni, da obezbijedi dovoljno konkurencije i da se brine o prirodnim resursima.

Živkov smatra da države regiona još ne koriste na adekvatan način najveći resurs koji imaju, a to su poljoprivrednici, jer im se stalno šalju pogrešni signali.

"Poljoprivreda u Srbiji, kao i cijelom okruženju, potpuno je tabloidna sa velikim glupim naslovima plasiranih od nekakve elite koja ne razumije kretanja i trendove pa zato nameće ono što je njima poznato, a to je već u Titovo vrijeme bilo zastarjelo. Zatim ne uspijevamo da proizvode koji imaju potencijal plasiramo na veća tržišta”, kazao je Živkov. To su, kako dodaje, po pravilu kvalitetni, a ne berzanski, proizvodi koji zahtijevaju drugačije prodajne kanale i znanja, ali na kraju donose i veće profite.

“Nekako je tu cijela regija zakazala. Oni koji treba da nose te procese su srećni sa velikim profitima u regiji i ne žele da produžavaju prodajni lanac", naveo je Živkov.

Prema njegovim riječima, ima ipak puno uspješnih primjera agrobiznisa u regionu, kako na nivou tržišnih lanaca a pogotovo na nivou pojedinaca. Tu su, kako je naveo, srpska malina, soja, šargarepa, šljiva, hrvatska mandarina i maslinovo ulje, crnogorska pršuta, makedonsko vino i paradajz, bosanska priča o mleku, Ssovenačka o mesnim prerađevinama.

Međutim, kako je dodao, nema robne marke koja je poznata i šire.

“U ozbiljnim supermarketima u USA možete naći vegetu, “janu”, “bakinu tajnu” i tu se priča završava. Mislim da moramo više, iz jednostavnog razloga što proizvodi postoje i imaju dobar odnos kvaliteta i cijene. Često putujem i prijateljima nosim “smoki”, čokoladne bananice, ajvar, “žutu osu”. To su proizvodi koji jesu 'svjetski' ali treba to i da postanu”, ocijenio je Živkov.

On se nada da će Atlantic grupa uspjeti da napravi od ajvara “bakina tajna” svjetski brend, a Agrokor da napravi bum sa kulenom i drugim mesnim proizvodima i da će Mesopromet Franca uspjeti da plasira 100 hiljada pršuta na rusko tržište.

Bonus video: