Da li je EK provjerila podatke za KAP?

EK u Izvještaju o napretku navela da je Uniprom platio posljednju ratu za KAP u avgustu, iako se novac još nalazi na prelaznom računu
3 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.11.2015. 19:56h

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić iznenađen je ocjenom iz Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru u kojem se navodi da je posljednja tranša za prodaju imovine Kombinata aluminijuma (KAP) uplaćena u avgustu ove godine. On je prije više od mjesec dobio potvrdu stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića, da se posljednja rata od 13,98 miliona eura još nalazi na prelaznom računu u Zapad banci.

„Dva su moguća razloga za iznenađujuću konstataciju u Izvještaju Evropske komisije (EK) da je izvršena posljednja uplata za KAP. EK ima informaciju koju nema crnogorska javnost ili EK apsolutno vjeruje ili se pretvara da vjeruje Vladi i Privrednom sudu”, naveo je Bojanić.

On strahuje da je ovo drugo u pitanju čime se, kako je kazao, moguće kompromituje cijeli Izvještaj, jer navodi na sumnju da EK nije provjeravala informacije Vlade.

“Ako je to slučaj, onda se Izveštaj EK sveo na Vladine stavove, što nikako ne može biti ocijenjeno kao objektivno stanje”, ocijenio je Bojanić.

Gazda KAP-a i kompanije Uniprom Veselin Pejović javno je saopštio da stečajna uprava Kombinata ni centa više neće dobiti dok ne ispuni svoje obaveze i preda mu imovinu na koju se obavezala

Ugovorom o kupoprodaji imovine KAP-a.

Novac sa prelaznog računa neće biti operativan za stečajnu upravu sve dok ona kao prodavac ne riješi više probleme sa imovinom koje je tek prije par mjeseci konstatovala zajednička komisija o primopredaji imovine.

Pejović tvrdi da je odredbe kupoprodajnog ugovora ispunio million odsto i u skladu sa njim dao dokaz da je novac deponovan na prelaznom računu u banci.

On je saopštio da mu je stečajni sudija Ivan Kovačević 11. avgusta svojim rješenjem potvrdio da je ispunio obavezu i to rješenje je postalo pravosnažno 21. avgusta.

Na navode iz Izvještaja EK reagovali su i predstavnici bivšeg gazde KAP-a, a danas povjerioca -kompanije CEAC navodeći da je informacija o plaćanju posljednje rate za KAP netačna i da je EK možda namjerno dovedena u zabludu.

Cijene aluminijuma i dalje niske i daleko od profitabilne za KAP

Na Londonskoj berzi metala (LME) prosječna cijena za tonu metala u četvrtak je iznosila svega 1.484 dolara. Do značajnijeg pada cijene aluminijuma došlo je još krajem oktobra kada se u jednom trenutku ovaj metal prodavao po cijeni od oko 1.440 dolara za tonu.

Posljednji put cijene aluminijuma na Londonskoj berzi metala bile su na ovom nivou u jeku globalne ekonomske krize početkom 2009. godine.

Ova prodajna cijena nedovoljna je za pokrivanje troškova proizvodnje aluminijuma u Podgorici, za koju je radno angažovano oko 550 ljudi.

Novi gazda KAP-a je kompanija Uniprom Veselina Pejovića, koja zbog niza neriješenih imovinskih pitanja još nije formalno preuzela imovinu KAP-a, niti je dala saglasnost da se stečajnoj upravi uplati posljednja rata od ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 13,98 miliona eura.

Bonus video: