Inflacija pojela povišicu penzije

Penzije veće za dva odsto, prosječna će biti povećana 5,68 eura
1271 pregleda 0 komentar(a)
Odluka o usklađivanju do 20. februara (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Odluka o usklađivanju do 20. februara (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Penzije u Crnoj Gori mogle bi biti povećane za oko dva odsto, pokazuju preliminarni podaci o kretanju inflacije i zarada u 2017. godini. Međutim, kako inflacija od prethodnog usklađivanja u januaru prošle iznosi 2,7 odsto, realno će doći do obezvređivanja iznosa penzija.

Na prosječnu penziju od 284 eura, ta povišica će iznositi 5,68 eura.Fond penzijskog i invalidskog osiguranja će odluku o usklađivanju penzija u 2018. godini donijeti najkasnije do 20. februara, nakon što Zavod za statistiku Monstat objavi konačne podatke o kretanju potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih u Crnoj Gori u 2018. godini.

Januarska penzija sa uračunatim usklađenjem treba biti isplaćena 20. februara. Penzije se usklađuju za procenat koji predstavlja zbir dva koeficijenata koji se dobijaju množenjem stope inflacije sa 0,75 odsto i rasta zarada sa 0,25 odsto.

Za 11 mjeseci prošle godine inflacija je iznosila 2,7 odsto, a iznos prosječne zarade bio je isti kao godinu ranije. Ukoliko se ti parametri ne bi promijenili u posljednjem mjesecu prošle godine, rast penzija iznosio bi dva odsto.

Ovo povećanje na godišnjem nivou za Fond PIO značiće veći rashod od oko 8,3 miliona eura. U Crnoj Gori sada ima 129,6 hiljada korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Od tog broja 114,4 hiljade je korisnika penzije koji žive u Crnoj Gori, a ima još 9,4 hiljade crnogorskih penzionera koji žive u inostranstvu. Drugih korisnika prava iz Fond PIO je 5,8 hiljada.

Prije 15 godina - 2003. godine u Crnoj Gori je bilo ukupno 104 hiljade korisnika prava iz Fonda PIO, odnosno 25 hiljada manje nego sada. Tada je penzionera koji žive u Crnoj Gori bilo 88 hiljada i još tri hiljade u inostranstvu.

Korisnika drugih prava bilo je 12,6 hiljada. Prosječna penzija u 2003. godine iznosila je 121 euro.

Bonus video: