Muke bivših radnika Gorice: Dug od 105 plata kada dobiju spor

Spor sa Opštinom u vezi sa placem traje već 17 godina
150 pregleda 7 komentar(a)
Građevinsko preduzeće Gorica, Foto: Savo Prelević
Građevinsko preduzeće Gorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2015. 20:36h

Bivši radnici Građevinskog preduzeća Gorica u stečaju mogu očekivati isplatu zaostalih potraživanja tek nakon što se riješi sudski spor sa Opštinom Podgorica u vezi sa placom od 23.000 kvadrata. Na tom placu se sada nalazi diskont “Laković”, saopštio je “Vijestima” stečajni upravnik Gorice Dragan Smolović.

“Spor traje 17 godina. Do sada je bilo tri sudske presude u našu korist, a sad je u toku četvrti postupak”, objasnio je Smolović.

Bivši radnici Gorice potražuju dva miliona eura na ime 105 neisplaćenih zarada. Doprinosi nijesu povezivani za dio radnika od 1998, a za veći dio od 2002.

Bivši radnik Gorice Ratko Đukić kaže za “Vijesti” da su dobili sve sudske sporove po osnovu neisplaćenih zarada, ali da je za sada sve uzalud.

“Niko iz ove države nije želio da se krene u rješavanje ovog problema. Imovina Gorice u jednom trenutku vrijedjela je više od 50 miliona. Možete misliti na što se to danas svelo, a bivši radnici ne mogu dobiti ni zaostale plate, niti išta imaju od tih akcija”, dodao je Đukić.

On je istakao da u državi nema sluha “za probleme radničke klase koja je dovedena na prosjački štap”.

“Radnici žele samo ono što su zaradili”, istakao je Đukić.

On je naveo da je na računu Privrednog suda izdvojeno oko 70.000 eura u korist povjerioca Societe General banke, ali da ona ne želi da im oslobodi imovinu preduzeća milionske vrijednosti u Bečićima koju je banka nakon nevraćenog kredita upisala u kastar u svoje vlasništvo.

Gorica je u stečaju od januara 2012, a tokom proteklih 15 godina “segmentacije” pod čudnim okolnostima, kako bivši radnici napominju, ostali su bez vrijedne imovine.

Smolović je naveo da banka ne želi da oslobodi imovinu u Bečićima prije nego što se riješi problem naplate potraživanja od Gorice u iznosu od oko 423 hiljade eura. Za taj dug založena je imovina Gorice u Spužu.

“Problem je što banka ne želi da se ova dva problema odvojeno riješe, nego insistira da se to uradi zajedno za jednu i drugu lokaciju”, objasnio je Smolović.

Bonus video: