Ne poštujete rokove, a država gubi milione

2 komentar(a)
Ljekovi odgovor
Ljekovi odgovor
Ažurirano: 11.11.2015. 20:42h

U juče objavljenom reagovanju na tekst na tekst pod naslovom ”Za dva lijeka plaćamo 840.000 eura više od susjeda”, Agencija za ljekove, na čijem je čelu g. Milorad Drljević, pokušava da negira tvrdnju da se na registraciju tri generički ista lijeka čeka više od dvije godine i napominje da je produženje roka za registraciju, uzrokovano time što podnosioci zahtjeva ne dostavljaju potpunu dokumentaciju propisanu zakonodavstvom Crne Gore.

Dokumenta Agencije u koje sam imao uvid pokazuju, međutim, da su “Vijesti” u subotu objavile tačnu informaciju. Agencija za ljekove ne poštuje prva dva stava člana 38 Zakona o ljekovima, niti blagovremeno u rokovima od po 30 dana obavještava uvoznike da im je dokumentacija za registraciju lijeka nepotpuna.

Drljevićeva Agencija stranke u postupku o nepotpunoj dokumentaciji obavještava ko zna iz kojih razloga, sa zakašnjenjem od godinu ili godinu i po dana, o čemu “Vijesti” posjeduju dokaze. Nakon kompletiranja dokumentacije, kako ističe, uostalom, i u svom reagovanju, Agencija broji dodatni rok od 210 dana (najkasnije) za izdavanje dozvole za lijek. Zbog tako (pre)dugog postupka registracije prođu i po dva godišnja tendera Montefarma, od kojih u krajnjem koristi imaju samo monopolisti među crnogorskim uvoznicima, a višemilionsku štetu trpe država, budžet i poreski obveznici.

Dvije domaće firme - uvoznici ljekova, prije više od dvije godine, podnijele su zahtjeve za registraciju tri generički ista lijeka (citostatika) imatinib. Zbog sporih procedura u Agenciji, u postupku registracije, već nekoliko godina (pre)skupi lijek švajcarskog proizvođača Novartis, čija kutija kapsula košta 2.034,89 eura, na domaćem tržištu nema konkurenciju. Zato se iz budžeta, kako su to “Vijesti” objavile, svake godine odlije dodatnih 640.000 eura.

Isti lijek drugog proizvođača Krka iz Slovenije (EU) na tenderu BIH, gdje je omogućena konkurencija, građane te države košta svega 65 eura po kutiji.

Prema dokumentaciji Agencije, citostatik proizvođača Pliva iz Hrvatske kompletiran je za registraciju od kraja juna, a lijek proizvođača Krka kompletiran je za registraciju od posljednje sedmice oktobra. Agencija, ipak, još nije izdala dozvolu za ova dva lijeka, iako je Montefarm, tokom proteklih sedam dana, objavio novi godišnji tender sa opet rekordnom cijenom lijeka, koja je prepisana sa prošlogodišnjeg.

U reagovanju na tekst Agencija dalje ističe “da cijena lijeka, u skladu sa direktivama EU, ne smije biti kriterijum za odlučivanje o tome da li će lijek biti u prometu, već isključivo dokumentovanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti lijeka”. Slažem se, ali se zaboravlja da cjenovno konkurentniji ljekovi proizvođača Pliva i Krka, čija se registracija pod dosta čudnim okolnostima mjesecima odgađa u Crnoj Gori, dolaze upravo iz dvije zemlje EU. Zbog toga bi bilo dragocjeno da g. Drljević objasni poreskim obveznicima zašto ne poštuju član 38 Zakona o ljekovima, i o kakvom se to EVROPEJSTVU radi?

Bonus video: