Manjak u državnoj kasi 667 miliona

Predlog budžeta Vlada treba da utvrdi sjutra, a Skupštini ga mora poslati do 15. novembra
30 komentar(a)
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Vujica Lazović, Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2015. 06:38h

Državna kasa naredne godine biće “teška” dvije milijarde eura od čega su izvorni prihodi projektovani na 1,42 milijarde, dok će ostatak od 667,14 miliona država obezbijediti pozajmicama i kreditima, predviđeno je Nacrtom zakona o budžetu za 2016. u koji „Vijesti“ imaju uvid.

Predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu Vlada bi trebalo da utvrdi sjutra, jer joj 15. novembra ističe zakonski rok kada ga mora poslati u skupštinsku proceduru.

Ukupni ovogodišnji primici su 2,095 milijardi, od čega su izvorni prihodi 1,428 milijardi, dok pozajmice i kreditiranje čine 667 miliona.

Budžetski deficit je projektovan na 276 miliona eura (7,2 odsto BDP-a) i veći je od ovogodišnjeg za 40,9 miliona. Planirano je da se za kapitalni budžet izdvoji 334,9 miliona, što je 50 miliona više zbog izgradnje autoputa.

„Smanjenje deficita javnih finansija kroz mehanizme racionalizacije potrošnje i povećanja budžetskih prihoda biće u fokusu fiskalne politike i u narednom periodu. Uz to, održivi javni dug je prioritet uz uvažavanje potrebe finansiranja projekata koji osiguravaju ekonomski rast”, navodi se u obrazloženju nacrta.

Poređenje ovogodišnjeg budžet sa nacrtom za narednu godinu pokazuje da će biti povećani izdaci za bruto plate, penzije, socijalnu zaštitu, rashodi za materijale (struja, gorivo, administrativni materijal…), rashodi za usluge (službena putovanja, reprezentacija, konsultantske usluge,...).

“Rashodi budžeta (bez otplate duga) projektovani su u iznosu od 1,7 milijardi ili 44,1 odsto BDP-a. Biće veći za 139,6 miliona u odnosu na procjenu ovogodišnjih rashoda. Povećanje izdataka rezultat je povećanja izdvajanja za izgradnju autoputa, transfera za socijalnu zaštitu zbog usvajanja novih zakonskih rješenja, kapitalnih izdataka u tekućem budžetu koji se prije svega odnose na dodatna izdvajanja za oblast odbrane i unutrašnjih poslova, kao i planiranog povećanja na transferima institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru”, navodi se u obrazloženju.

Na prihodnoj strani Vlada planira u odnosu na ovu godinu veće ubiranje poreza i doprinosa, a manje od taksi.

Podaci iz Nacrta budžeta mogu biti korigovani na sjednici Vlade.

Za kreditne aranžmane 144,5 miliona, garancije 26 miliona

Planirano je da Vlada naredne godine potpiše kreditne aranžmane ili će na snagu stupiti ranije potpisani krediti ukupno vrijedni 144,5 miliona. Predviđeno je i izdavanje garancija u ukupnom iznosu do 26 miliona koje moraju biti obezbijeđene kolateralom.

Vlada će garantovaati za kredit do 20 miliona koji će Crnogorski elektroprenosni sistem uzeti od Njemačke razvojne banke za projekat izgradnje eletroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica. Preostalih šest miliona je garancija za kredit koji državno preduzeće Željeznička infrastruktura može uzeti kod Evropske investicione banke u cilju unapređenja željezničke infrastrukture.

Maksimalno zaduženje 705 miliona

Prema nacrtu budžeta Vlada se može naredne godine zadužiti do 705 miliona eura. Od toga 500 miliona će se iskoristiti za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, potrebe finansiranja autoputa koji nije obuhvaćen kineskim kreditom, finansiranja ostatka budžetskog deficita i stvaranja budžetske rezerve. Ostatak od 205 miliona čini pozajmicu kod kineske Eksim banke za finansiranje autoputa.

Vlada će 500 miliona od zaduženja rasporediti tako što će 391 milion usmjeriti za otplatu duga, 30 miliona za pokriće deficita, 6 miliona za izmirenje obaveza Fonda za zdravstvo, dva miliona za obezbjeđivanje poslovnog prostora za potrebe sudstva i 71 milion za autoput i budžetsku rezervu. “Novac će biti obezbijeđen kroz emisiju obveznica na inostranom tržištu, izdavanje domaćih obveznica i/ili državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama”, definisano je nacrtom zakona.

Bonus video: