Menadžemt KTGT-a oštetio radnike, ali i državu?

Iz uprave “Port of Adria”, kako se danas zove firma, nijesu juče zvanično komentarisali namjeru bivših radnika
110 pregleda 0 komentar(a)
KTCG, radnici, Foto: Radomir Petrić
KTCG, radnici, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.11.2015. 16:06h

Bivši radnici barske firme KTGT, koji tvrde da ih je poslodavac zakinuo za oko milion eura, najavili su da će podnijeti krivične prijave protiv menadžera kompanije, čiji je većinski vlasnik turski “Global Ports Holding”.

Nakon dva protestna okupljanja, radnici su saopštili da će danas podnijeti prijave protiv izvršnog direktora Andrije Radusinovića, finansijske direktorice Nataše Dabanović, pravnice Sanide Kacile i predsjednika Sindikata Dobroslava Orlandića. Oni sumnjaju da su pomenuti počinili “tri krivična djela kojima su oštetili državni budžet i bivšim radnicima umanjili penzije“, odnosno da su donijeli nezakonite odluke zbog kojih su porezi i doprinosi u preduzeću od 2011-2014. obračunavani za 18 odsto manje od uputstva Ministarstva finansija.

“Protestna okupljanja se obustavljaju do reakcije nadležnih inspekcijskih službi”, saopšteno je na kraju dvosatnog okupljanja na kojem je bilo više od 160 bivših radnika.

Iz uprave “Port of Adria”, kako se danas zove firma, nijesu zvanično komentarisali namjeru bivših radnika.

Iz krugova bliskih upravi “Vijestima“ je rečeno da su po istim i sličnim osnovama “i ranije podnošene krivične prijave koje su odbacivane zbog činjeničnog stanja“, te da u preduzeće do danas “nije došao nijedan zahtjev učesnika protesta u pisanoj formi“.

“Isti advokat koji je zastupao tužbu za nadoknadu sadašnjih zaposlenih, koji su i dobili nadoknade, iz tužbe je izopštio sve one bivše radnike koji su kod preuzimanja otpremnina potpisali izjavu i član 6 ugovora da nemaju više potraživanja iz radnog odnosa. Takođe, bivši radnici koji su dobili otpremnine u avgustu, sada moraju da vrate novac. Javnosti radi, prosječna otpremnina u KTGT, otkako su došli Turci, je 22.600 eura, a plata je veća 35 odsto i sada je u prosjeku veća od 600 eura”, istakao je sagovornik “Vijesti“.

Bonus video: