Demokrate: Najava izbora kroz partijsko zapošljavanje

"Međutim, današnja rukovodstva koje je izabrao Gradonačelnik Podgorice su isključivo partijske ćelije DPS-a, čije se aktivnosti uglavnom svode na partijski aganžman, zanemarujući pritom u potpunosti ono što su im nadležnosti po zakonu, a to su prava građana da rješavaju svoje komunalne, odnosno životne probleme", kazale su Demokrate
11 komentar(a)
Demokrate, Demokratska Crna Gora, Foto: Demokrate
Demokrate, Demokratska Crna Gora, Foto: Demokrate
Ažurirano: 10.11.2015. 14:45h

Demokratska Crna Gora u okviru svojih programskih zalaganja jasno prepoznaje, kako u Glavnom gradu tako i u cijeloj Crnoj Gori, potpunu marginalizaciju institucija sistema za račun i u korist Demokratske partije socijalista.

"Ako je to nesporno istina, a jeste, onda nikoga ne čudi da se predsjednici mjesnih zajednica obraćaju predsjedniku OO DPS-a i Gradonačelniku Podgorice i bez rezerve traže da im zaposle nezaposlene, i to obavezno do izbora, po sistemu iz afere “Snimak”. "Radimo na tome da ih uposlimo, zbog toga smo se i obratili partiji za pomoć", kaže jedan od predsjednika mjesnih zajednica koji nije ni pomislio, da, recimo, svrati do Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koji je, saglasno Zakonu o zapošljavanju, jedini ovlašćen da evidentira nezaposlene i da posreduje u njihovom zapošljavanju. Da bi mogli govoriti o odgovornoj vlasti, mora se desiti da se institucija koja se bavi zapošljavanjem pobuni protiv činjenice da se u ime te institucije zapošljavanjem bavi partija na vlasti. Međutim, umjesto pobune, imamo upravo iz ove institucije afirmaciju poznate krilatice "Jedan zaposleni - četiri glasa". Građani Podgorice i Crne Gore će se svakako sjetiti da je te riječi među prvima izgovorio bivši direktor ZZZ Crne Gore koga je, ne samo profesionalno na mjesto driektora, već i po partijskim ciljevima, naslijedila supruga"

Demokrate napominju da su aktivnosti partijskog zapošljavanja već otpočele, što može biti najava skorih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

"Čudno je da ih nije zamislila ni činjenica da će upravo danas, komesar Evropske komisije za pregovore o pridruživanju, Johanes Han, uručiti zvanični Izvještaj o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija i iznijeti opštu ocjenu da su antikoruptivne aktivnosti u Crnoj Gori dovele do ograničenih rezultata, iz čega se svakako ne može izostaviti zloupotreba u zapošljavanju kao osnovna pretpostavka da se izbori u Crnoj Gori ne mogu ocijeniti kao fer i slobodni", saopštile su Demokrate.

Demokratska Crna Gora naglašava da je Odluka o mjesnim zajednicama u Skupštini Glavog grada donijeta 1995.godine, dakle prije više od dvadeset godina i da njihovi odbornici u SGG čine ogroman napor da se donese nova Odluka i izvrši izbor organa mjesnih zajednica u skladu sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o lokalnoj samoupravi, nakon čega bi građani izabrali rukovodstva mjesnih zajednica.

"Međutim, današnja rukovodstva koje je izabrao Gradonačelnik Podgorice su isključivo partijske ćelije DPS-a, čije se aktivnosti uglavnom svode na partijski aganžman, zanemarujući pritom u potpunosti ono što su im nadležnosti po zakonu, a to su prava građana da rješavaju svoje komunalne, odnosno životne probleme. Dakle, nema izbora bez fer i poštenih uslova za njihovo sprovođenje", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: