Proizvodnja u Rudnicima boksita počinje za deset dana

„Proizvodnja će početi na površinskom kopu Zagrad, gdje će oko 30 radnika odmah početi da radi, dok će se o mogućnosti dodatnog zapošljavanja znati nakon razgovora sa podizvođačem, Jovom Majmunovićem“, saopštio je Žugić
81 pregleda 12 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.11.2015. 18:31h

Proizvodnja u nikšičkim Rudnicima boksita biće pokrenuta za deset dana, kada će biti zaposleno do 120 radnika, dok će se njihov broj kasnije povećavati, dogovoreno je na sastanku predstavnika zaposlenih i novog vlasnika preduzeća.

Predstavnici oba sindikata Boksita danas su u Privrednom sudu imali sastanak sa novim vlasnikom preduzeća, Veselinom Pejovićem i stečajnim sudijom i upravnikom, Blažom Jovanićem i Mladenom Markovićem.

Predstavnik Samostalnog sindikata Boksita, Nikola Žugić, kazao je agenciji Mina-business da su radnici više nego zadovoljni sastankom, jer je Pejović obećao da će poštovati sva prava zaposlenih, čije će plate biti veće nego do sada i koji će imati topli obrok i beneficirani radni staž.

„Proizvodnja će početi na površinskom kopu Zagrad, gdje će oko 30 radnika odmah početi da radi, dok će se o mogućnosti dodatnog zapošljavanja znati nakon razgovora sa podizvođačem, Jovom Majmunovićem“, saopštio je Žugić.

Prema njegovim riječima, na površinskom kopu Štitovo posao je dobio podizvođač, nikšićka firma „Miljanić“, koja će angažovati oko 15 radnika dok se ne steknu uslovi za punu proizvodnju.

„Proizvodnja će se obavljati i u jami, gdje bi trebalo da radi oko 60 radnika, ali će se o detaljima znati nakon što Pejović odabere potencijalnog investitora iz Evrope i sa njim precizira detalje ugovora“, naveo je Žugić.

On je kazao i da će posao biti obezbijeđen i radnicima iz sektora transporta, kojima će biti omogućeno da po veoma povoljnim uslovima preuzmu i otplaćuju kamione i tako obavljaju prevoz rude od kopova do Gračanice.

Žugić je dodao da im je na sastanku obećano da će na utovaru u vagone u sektoru transport na Gračanici biti zaposleno do 15-ak radnika.

„Potvrda da će biti posla je u Pejovićevom obećanju da će preuzimati svu rudu koju radnici budu iskopali“, naveo je Žugić.

On je dodao da će se o svim ostalim detaljima u vezi sa zapošljavanjem i proizvodnjom dogovarati na nekom od narednih sastanaka.

Pejovićeva firma Uniprom metal kupila je na tenderu Rudnike boksita za 5,39 miliona eura.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine. U preduzeću je radilo 310 radnika, ali su oni shodno Zakonu o stečaju poslati na Biro rada.

Bonus video: