Dubai: Predstavljeni investicioni potencijali Crne Gore

Iz Vlade je saopšteno da je tokom Foruma iskazano veliko interesovanje za dosadašnje aktivnosti u oblasti održivog razvoja destinacije, tekuće kapitalne razvojne projekte u turizmu, kao i potencijale za dalji razvoj Crne Gore kao konkurentne biznis destinacije
83 pregleda 1 komentar(a)
turizam_1, Foto: S. PRELEVIĆ
turizam_1, Foto: S. PRELEVIĆ
Ažurirano: 09.11.2015. 19:17h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, učestvovali su u Dubaiju na Poslovnom forumu o Crnoj Gori gdje su predstavnicima nadležnih institucija, privrednog sektora i medija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, predstavili investicione potencijale Crne Gore.

Na Poslovnom forumu „Montenegro Now“,investicioni potencijali države predstavljeni su u cilju daljeg podsticanja ekonomske saradnje dvije zemlje, naročito u dijelu razvojnih investicionih projekata.

Iz Vlade je saopšteno da je tokom Foruma iskazano veliko interesovanje za dosadašnje aktivnosti u oblasti održivog razvoja destinacije, tekuće kapitalne razvojne projekte u turizmu, kao i potencijale za dalji razvoj Crne Gore kao konkurentne biznis destinacije.

Posebnu pažnju, kako se navodi, privukla je prezentacija o postojećem podsticajnom investicionom ambijentu i novim mjerama u oblasti izgradnje hotelskih kapaciteta visoke kategorije, koje sprovodi Vlada Crne Gore.

Takođe, predstavljeni su i najznačajniji infrastrukturni saobraćajni projekti, kako oni čija je realizacija u toku, tako i planirani, pravni okvir za potencijalno uspostavljanje direktnih letova između Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i moguće saradnje na komercijalnom nivou, crnogorskog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa sa avio-kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministri Gvozdenović i Brajović posjetili su i sajam vazduhoplova i opreme za vazduhoplove „Air Show“, koji je okupio 1.1oo izlagača iz 60 država.

Takođe, obišli su luku „Džabal Ali“, koja je po površini najveća na svijetu, dok je po prevozu kontejnerkog terminala zauzela osmu poziciju u prošloj godini.

„Pored predstavnika luke, ministri Gvozdenović i Brajović, razgovarali su i sa Adilom Ar Zarunijem, potpredsjednikom bescarinske zone luke „Džabal Ali-Jafza“, u cilju razmjene iskustava prilikom poslovanja u bescarinskim zonama, te razmatranja moguće saradnje“, kaže se u saopštenju.

Tokom razgovora predstavljeni su kapaciteti Luke Bar, kao i turistički potencijali Crne Gore, a kao zajednička ocjena svih učesnika sastanka istaknuta je potreba za otvaranjem direktne avio linije između Crne Gore i Dubaija, u cilju privlačenja investitora sa područja Srednjeg istoka u Crnu Goru.

„Iskustvo Dubajia pokazuje značaj infrastrukturnog razvoja, kao uslov za razvoj investicione i turističke destinacije, a dobra saobraćajna povezanost morskim, a u prvom redu vazdušnim putem, od primarnog je značaja za uspjeh zemlje na svjetskoj investicionoj i turističkoj mapi, zaključeno je na Forumu“, dodaje se u saopštenju.

Na marginama Foruma ministri su imali i niz bilateralnih susreta.

Bonus video: