Iz PUPI-ja razočarani niskim rastom penzija

“Zar je ovo prava i pravedna socijalna politika koja je definisana Ustavom, da na jednoj strani bogati žive sve bogatije, a siromašni sve siromašnije. Zar ovakvu politiku treba da podržavaju gladni penzioneri i građani”, pitao je Korać
2 komentar(a)
penzije_1, Foto: Shutterstock
penzije_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2015. 13:02h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) je, prema riječima njenih predstavnika, razočarana Vladinim Predlogom zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojima se predviđa njihov značajan rast, dok bi penzije bile povećane svega do tri odsto.

Generalni sekretar PUPI-a, Radisav Korać, podsjetio je da penzije nijesu usklađivane, niti povećavane od 2012. godine.

“Zar je ovo prava i pravedna socijalna politika koja je definisana Ustavom, da na jednoj strani bogati žive sve bogatije, a siromašni sve siromašnije. Zar ovakvu politiku treba da podržavaju gladni penzioneri i građani”, pitao je Korać.

On je dodao da su u PUPI-u ogorčeni Predlogom zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojima se predviđa značajno povećanje plata, zarada, nagrada, naknada i dodataka, koja se nekim slučajevima povećavaju i do 70 odsto.

Korać je saopštio da će tako najveći rast plata i zarada u javnom sektoru iznositi 750 eura, dok će penzioner sa penzijom od 100 eura dobiti povećanje od, kako je kazao, "mizerna" tri eura.

On je naveo da je za njega smiješno obrazloženje Predloga zakona, da značajno povećanje zarada u javnom sektoru ne podrazumijeva i veću javnu potrošnju.

“Jedan zvaničnik iz Evropske unije (EU) je, komentarišući višestruke zarade u Crnoj Gori, po raznim osnovama, kazao da je to suludo i da takvu praksu zemlje EU ne poznaju”, rekao je Korać.

PUPI je, kako je podsjetio, podnio ranije Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnostii i zakonitosti odredbi sadržanih u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, gdje se omogućava predsjednicima države, Skupštine i Vlade, penzionisanje pod povoljnijim, privilegovanim uslovima.

“Zabrinjava i čudi neodgovoran odnos Ustavnog suda prema inicijativi PUPI-a, iako je sličnu normu vezano za penzije stečene na privilegovan način proglasio 2009. godine neustavnom i nezakonitom”, rekao je Korać.

On je podsjetio da u Crnoj Gori živi preko 127 hiljada penzionera.

“Primanja oko 100 eura ima preko pet hiljada penzionera, a ispod 175 eura prima oko 40 hiljada penzionera. Nešto manje od 70 hiljada penzionera prima penziju ispod 271 eura, što je prosječna penzija u Crnoj Gori”, zaključio je Korać.

Bonus video: