Veći promet robe u trgovini na malo

Mjesečno istraživanje trgovine na malo se radi na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, a mala i mikro su određena metodom slučajnog uzorka
63 pregleda 0 komentar(a)
prodavnica, trgovina, potrošačka korpa, Foto: Luka Zeković
prodavnica, trgovina, potrošačka korpa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2015. 10:26h

Promet robe u trgovini na malo u tekućim cijenama u septembru veći je 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Monstata.

Promet robe u trgovini na malo u stalnim cijenama u septembru veći je tri odsto u odnosu na uporedni period.

“U odnosu na prethodni mjesec promet je manji 15,1 odsto u tekućim i 14,9 odsto u stalnim cijenama”, navodi se u saopštenju.

Stopa prometa u trgovini na malo u periodu od januara do septembra u odnosu na isti prošlogodišnji period iznosila je četiri odsto u tekućim i 1,8 odsto u stalnim cijenama.

Podaci o unutrašnjoj trgovini preduzeća koja se bave trgovinom na malo, prikupljaju se redovnim mjesečnim istraživanjem. Istraživanje je na bazi uzorka i obuhvaćena su preduzeća koja su u Registru jedinica razvrstavanja prema klasifikaciji djelatnosti razvrstana u oblasti 47.

Statistika unutrašnje trgovine obuhvata i prikazuje promet preduzeća čija je osnovna djelatnost trgovina na malo kao i neka veća preduzeća koja se bave trgovinom na malo, a registrovana su u drugoj djelatnosti.

Mjesečno istraživanje trgovine na malo se radi na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, a mala i mikro su određena metodom slučajnog uzorka.

Bonus video: