Odluka Vlade: Rutzel novi crnogorski arbitar

Rutzel je angažovan nakon što se prethodni arbitar Jernej Sekolec našao u centru regionalnog skandala
2 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.11.2015. 20:47h

Za novog arbitra u postupku arbitraže po tužbi Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i En plus grupe, Vlada je angažovala Štefana Rutzela iz Njemačke, saopštio je “Vijestima” predsjedavajući vladine Radne grupe u arbitražnom postupku, Branko Vujović, bivši ministar ekonomije i jedan od potpisnika ugovora o poravnanju sa CEAC-om.

Kompanije Olega Deripaske, zbog svojih ulaganja u KAP-u, traži obeštećenje od države Crne Gore u iznosu od najmanje 100 miliona eura.

Arbitar Jernej Sekolec kojeg je Vlada bila imenovala za arbitra krajem januara ove godine ljetos je bio u centru regionalnog skandala i špijunske afere, između Slovenije i Hrvatske, oko neriješenih teritorijalnih pitanja u Piranskom zalivu, na sjeveru Jadrana.

U drugoj polovini jula mediji u Hrvatskoj objavili su transkripte i audio-snimke razgovora između Sekoleca, jednog od arbitara u arbitraži u vezi sa teritorijalnim i pomorskim sporom između Hrvatske i Slovenije, i Simone Drenik, slovenačkog predstavnika u tom postupku. Njihovi telefonski razgovori koji su se dogodili u toku postupka, odnosili su se na diskusije o raspravama Tribunala, vjerovatnom ishodu slučaja i razvoju daljih strategija, uključujući i mogućnost lobiranja kod drugih arbitara.

Sekolec se nakon te afere povukao, a iz crnogorske Vlade su saopštili da arbitražni postupak u to vrijeme nije ni započet, “tako da aposolutno nije bilo štete”.

Iz Đukanovićeve Vlade tvrde da su zahtjevi CEAC-a u pokrenutom sporu neosnovani, i da će to biti i utvrđeno u arbitražnom postupku. Deripaskina kompanija upravljala je KAP-om od kraja 2005. do pokretanja stečaja 8. jula 2013. godine.

Iz CEAC-a su ranije upozoravali i žalili što Vlada Crne Gore nije mogla da imenuje svog arbitra u roku predviđenom Arbitražnim pravilima Komisije za arbitražu Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), ali su iz izvršne vlasti te navode odbacili.

CEAC je za svog arbitra imenovao u ovom sporu Grafa von Vestfalena.

Specijalista za kompleksne sporove u nekoliko oblasti

Rutzel je, prema informacijama sa sajta advokatske firme Gleiss Lutz gdje je bio partner, jedno od vodećih imena u arbitraži.

Član je Njemačke arbitražne institucije (DIS), Londonskog suda za međunarodnu arbitražu (LCIA) i Udruženja njemačko-američkih pravnika (DAJV).

Kako je navedeno, Rutzel je specijalista za rješavanje kompleksnih sporova, a njegov glavni fokus je na sporovima u oblasti bankarstva i finansija, tržišta kapitala, korporativnog prava i zajedničkih ulaganja. Zastupa klijente u državnim sudskim postupcima, kao i na nacionalnim i međunarodnim arbitražama, a takođe često djeluje kao arbitar. Ima renomiranu kancelariju u Njemačkoj.

Bonus video: