Opština Tivat u izgradnju kanalizacije uložila 30 miliona, ali još fali para

Najveći dio otpada na dugoročne kredite koje će godinama vraćati građani Tivta
75 pregleda 1 komentar(a)
postrojenje Krtole
postrojenje Krtole
Ažurirano: 07.11.2015. 17:34h

Opština Tivat nastaviće da se zadužuje zbog izgradnje kanalizacije, a dug po tom osnovu biće više nego dupliran u sljedećih nekoliko godina.

To proizilazi iz “Informacije o realizaciji projekata iz sredstava KfW, EBDR i EIB banaka za izgradnju infrastrukture za otpadne vode i vodosnabdijevanje u crnogorskim opštinama, prijestonici Cetinje i glavnom gradu Podgorici”, koju je nedavno usvojila Vlada.

Izgradnja kanalizacionog sistema počela je u januaru 2007. i do sada je, kroz tri faze radova, uloženo oko 30 miliona eura.

Najveći dio otpada na dugoročne kredite koje će vraćati građani Tivta.

U toku je četvrta faza radova koja podrazumijeva gradnju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), kapaciteta 75 hiljada “ekvivalent-stanovnika”, za Tivat i Kotor.

Postrojenje vrijedno 10,25 miliona eura gradi se na tivatskoj teritoriji, u mjestu Klačina, u Krtolima, a prema ranijim najavama, trebalo bi da bude završeno do početka ljeta naredne godine.

Izgradnja koju obavlja njemačka firma WTE iz Esena, finansira se kreditom KfW banke, koji će u omjeru 52:48 odsto vraćati opštine Tivat i Kotor.

U Vladinoj informaciji piše da je kod KfW-a obezdijeđen kredit od 6 miliona eura za Opštinu Tivat, ali se ne pominje kako će to učiniti Kotorani.

Navodi se i da “dosadašnje kreditno zaduženje“ Tivta po osnovu izgradnje kanalizacije iznosi 6 miliona eura, ali da će ta Opština biti u prilici da uzme i nove kredite od KfW-a od 20 miliona eura, preliminarno obezbijeđene za Ulcinj, gdje svi planirani projekti još nisu spremni za realizaciju.

Stoga Vlada namjerava da najveći dio tih sredstva preusmjeri na već spremne projekte, od čega će 3 miliona biti utrošeno za izgradnju postrojenja za solarno sušenje kanalizacionog mulja - nusporodukta rada novog PPOV za Tivat i Kotor. Iako će PPOV koristiti oba grada, Vlada konstatuje da je “potrebno kreditno zaduženje Opštine Tivat“.

Vlada smatra da je “potrebno i kreditno zaduženje Opšptine Tivat“ od još 3,5 miliona eura za “projekat na Luštici”, koji podrazumijeva “izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i 3. faze tranzitnog cjevovoda za povezivanje na Regionalni vodovodni sistem, što je obaveza Vlade.

Prvo Luštica, ostali će da sačekaju

Dobar dio tivatskih naselja koji gravitiraju centru grada još nema izgrađenu tercijarnu kanalizacionu mrežu, a neka, poput Donje Lastve i Lepetana, čak ni primarnu. Iako to žitelji tih djelova Tivta traže već godinama, opštinski čelnici do sada nisu krenuli u gradnju kanalizacije na tim područjima.

Po svemu sudeći, pod pritiskom Podgorice, moraće prvo da rade na tivatskom dijelu Luštice, kreditno zadužujući Opštinu za ono što su bile infrastrukturne obaveze države prema investitoru koji gradi turistički kompleks Luštica Bay. Riječ je o obavezama predviđenim ugovorom sa “Orascomom” iz 2009.

Bonus video: