DNP: Vlada katastrofalnom politikom uništila bjelopoljsku privredu

„Osim preduzeća, koje je kupila Franca, sve privatizacije u Bijelom Polju uglavnom su realizovane na sumnjiv način i, što je najgore, sve su imale negativne posljedice po radnike“, naveo je Perišić
3 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.11.2015. 16:04h

Ekonomska situacija u bjelopoljskoj Opštini je na zabrinjavajućem nivou i nema nikakvih indicija da će se u bliskoj budućnosti popraviti, a posebno brine alarmantna stopa nezaposlenosti, koja je najveća u Crnoj Gori, saopšteno je iz Demokratske narodne partije (DNP).

Predsjednik bjelopoljskog Opštinskog odbora DNP, Svetislav Perišić, kazao je da je glavni krivac za takvu situaciju Vlada, koja je katastrofalnom ekonomskom politikom uništila bjelopoljsku privredu, a Bjelopoljce ostavila bespomoćne da se bore za golu egzistenciju.

„Nakon gašenja fabrika i proizvodnih pogona u Bijelom Polju, dosad ništa nije učinjeno u pronalaženju investitora, koji bi pokrenuo proizvodnju, i radnike vratio u proizvodne hale. Osim preduzeća, koje je kupila Franca, sve privatizacije u Bijelom Polju uglavnom su realizovane na sumnjiv način i, što je najgore, sve su imale negativne posljedice po radnike, koji su listom završili na Birou rada i ulici, u rangu socijalnih slučajeva“, naveo je Perišić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, poslije takvih pogubnih procesa privatizacije čak je i mijenjana osnovna djelatnost preduzeća, a mnoga su odmah po višestruko većim cijenama od kupovne rasprodata.

„Da se sve radi na štetu radnika najbolje govori i stanje u pojedinim preduzećima, koja su i nakon procesa privatizacije imala razvojne perspektive, kao što je Bjelasica Rada, a koju namjerno uništavaju, jer se ispostavilo da vlasnik ima veću ekonomsku računicu da se bavi uvozom kisjele vode iz Srbije, nego da prerađuje besplatnu sirovinu u Bijelom Polju, što zvuči zapanjujuće“, kazao je Perišić.

On je naveo da osim infrastrukturnih objekata tipa zaobilaznice, puteva, mostova i vrtića, od kojih se ne može živjeti, a koje je uglavnom finansirala lokalna uprava, u Bijelom Polju u proteklih 20 godina Vlada nije konkretno ništa preduzela da poboljša životni standard stanovništva.

„Zato danas u ovom gradu, osim državnih organa, javnih ustanova i preduzeća, čiji je osnivač Opština Bijelo Polje, rade samo kafići i kladionice, po kojima mladi bez radnog angažmana, nažalost, provode najbolje dane svog života“, rekao je Perišić.

On je zaključio da je očigledno da vlast nije ni imala namjeru da pomogne građanima Bijelog Polja, iako je za to imala vremena, pa će Bjelopoljci morati sačekati dolazak nove vlasti nakon demokratskih promjena, koja mora krenuti u cjelovit ekonomski oporavak Opštine.

Bonus video: