Radnici nikšićkih Rudnika boksita i dalje "na čekanju"

Od 310 radnika, njih 107 će dobiti penzije, ali ne i otpremnine koje su u prosjeku 13,5 hiljada eura a koje će finansirati država i za koje radnici mogu da se prijave do kraja godine
7 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.11.2015. 14:49h

Sudbina radnika nikšićkih Rudnika boksita i dalje je neizvjesna pošto još nije došlo do razgovora sa novim vlasnikom te kompanije Veselinom Pejovićem.

"Stečajni upravnik Mladen Marković kazao nam je da Pejović i stečajni sudija Blažo Jovanić, zbog ranije preuzetih obaveza nijesu mogli da nas prime ove sedmice, a da će razgovor biti organizovan najkasnije do srijede. Mi ćemo na tom sastanku Pejoviću iznijeti naše predloge, a ono što je bitno tražićemo da što veći broj radnika bude uposlen i da proizvodnja počne što ranije“, kazao je „Vijestima“ predstavnik Samostalnog sindikata Boksita Nikola Žugić.

Od 2. novembra u Boksitima je u toku raskid ugovora o radu svim zaposlenima koji će morati da se prijave na Biro rada.

"Radnici dolaze, uzimaju knjižice i prijavljuju se na Biro rada. Za sada imamo i desetak novih radnika, pored prethodnih 12, koji su se prijavili za socijalni program, a siguran sam da će ih do kraja godine biti još“, kazao je Žugić.

Od 310 radnika, njih 107 će dobiti penzije, ali ne i otpremnine koje su u prosjeku 13,5 hiljada eura a koje će finansirati država i za koje radnici mogu da se prijave do kraja godine.

Pejović, čija firma Uniprom metali je kupila Boksite za 5,39 miliona eura, uplatio je do sada 1,59 miliona, a od tog novca isplaćena su potraživanja radnika po osnovu 24 minimalne plate. Radnici su dobili po 4,1 hiljadu eura, jer im je 500 eura odbijeno na račun pozajmice koju im je u julu ove godine isplatio Privredni sud, a oko 230 bivših radnika dobilo je po tri zaostale plate iz 2010.godine. Nakon uplate ostatka novca rudarima će biti povezan radni staž za protekle dvije godine stečaja.

Preostali novac, oko četiri miliona eura, Pejović će uplatiti kada mu stečajna uprava Boksita dostavi cjelokupnu dokumentaciju za imovinu te firme.

Bonus video: