Sindikalci protiv zamrzavanja plata i penzija

MMF nije tražio da se sankcioniše nezakonito trošenje novca budžetskih jedinica
17 komentar(a)
penzioneri, Foto: Arhiva "Vijesti"
penzioneri, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2015. 06:27h

Predstavnici sindikalnih organizacija ne podržavaju predlog MMF-a da se na period od deset godina zamrznu penzije i plate u javnom sektoru kako bi se smanjio javni dug i nadaju se da Vlada neće posegnuti za tim rješenjem, ali podržavaju da se ukinu poreski podsticaji.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS), Srđa Keković kazao je za “Vijesti” da priča o zamrzavanju plata i penzija na period od deset godina zvuči neozbiljno. U USS očekuju od Vlade da ne posegne za tom mjerom, a ako se to desi suprotstaviće se.

„Prihvatljive su nam mjere gdje MMF traži ukidanje poreskih olakšica koje se olako daju onima koji dobro posluju. Navešću olakšice za Porto Montenegro ili za izgradnju autoputa, dok građani i poslodavci moraju uredno da izmiruju sve obaveze“, rekao je Keković.

On je dodao da su od MMF-a očekivali da predloži Vladi druge mjere za smanjenje javnog duga, kao što je naplata poreskog duga koji se svakodnevno gomila, koncesija, doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

„Od 2009. godine od legalno registrovanih poslodavaca nijesmo naplatili oko 60 miliona eura doprinosa. MMF nije tražio da se 40 hiljada radnika koji rade na crno prevede u legalne tokove, da Vlada sankcioniše nezakonito trošenje novca budžetskih jedinica, povećanje poreza na dobit, oporezovanje finansijskih transakcija, konfiskovanje nezakonito stečene imovine...“, naveo je je Keković.

MMF je predložio Vladi set novih mjera fiskalne konsolidacije do 2025. godine, među kojima su privremeno zamrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija, povećanje poreza za turizam i ukidanje PDV izuzeća. Dugoročne opcije uključuju i smanjenje broja zaposlenih u sektoru države, uvođenje novih strategija za unapređenje naplate poreza, oslobađanje od javnih preduzeća i uzdržavanje od investicionih subvencija. Tako bi se, smatra MMF, spustio javni dug države ispod mastrihtskog praga od 60 odsto BDP-a do kraja 2025. i ograničili bi se rizici u javnim finansijama.

Predsjednik Sindikata državne uprave i generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata (SSSCG) Duško Zarubica ne slaže se sa predlogom MMF a, jer su plate i sada male i očekuju njihovo povećanje.

Ekonomski analitičar Zarija Pejović smatra da Vlada mora pažljivo analizirati svaku stavku potrošnje i prenijeti teret oporezivanja sa rada na kapital i uvesti progresivno oporezivanje za preduzeća sa većim nivoom dobiti.

On je kazao da su predlozi MMF-a u slučaju povećanja javnog duga već poznati i da se svode na rezanje javne potrošnje i uvećanje poreza.

Zarija Pejović smatra da nema uslova za povećanje plata i penzija, jer bi to dodatnopovećalo javni dug

“Dalje garancije privatnim preduzećima koje bi se realizovale o trošku budžeta su neprihvatljive. Na drugoj strani ne možemo smanjivati subvencije poljoprivrednim proizvođačima, jer imamo najmanja ulaganja u poljoprivredi per capita u odnosu na zemlje okruženja. Za sada i pored socijalnog nezadovoljstva ne postoje uslovi za uvećanje zarada i penzija u javnom sektoru jer bi to vodilo dodatnom uvećanju duga”, objasnio je Pejović.

Za njega je neprihvatljivo da mala i srednja preduzeća plaćaju porez na dobit po istoj stopi, kao i kompanije sa monopolskom, odnosno oligopolskom pozicijom, (provajderi usluga mobilne telefonije, prodavci naftnih derivata, banke i energetske kompanije). Dodaje i da je MMF-ov predloženi režim fiskalne politike dijelom opravdan jer se svake godine država zadužuje do 250 miliona eura, plus se dodatno zadužuje za refinansiranje postojećih dugova. On smatra da je državi potreban inkluzivni privredni rast.

Goran Tuponja (Pozitivna) saopštio je da se mora prekinuti praksa zaduživanja za tekuću potrošnju i da ministar finansija Radoje Žugić manipuliše penzionerima dok govori o mogućem povećanju penzija, dok MMF traži njihovo zamrzavanje.

Penzije u Crnoj Gori zamrznute su već dvije godine.

Ministarstvo tek treba da razmotri predloge MMF-a

U Ministarstvu finansija nijesu precizirali da li će postupiti po nekoj od preporuka Međunarodnog monetarnog fonda za smanjenje javnog duga do 2025. godine i da li se može već u 2016. godini očekivati uvođenje nekih od tih mjera poput zamrzavanja penzija i plata zaposlenima u javnom sektoru.

“Ministarstvo finansija će u narednom periodu detaljno analizirati izvještaj MMF-a i razmotriti sve potencijalne mjere i aktivnosti koje mogu dovesti do što boljeg i efikasnijeg upravljanja javnim finansijama i dugom.

Nastojaćemo da u sopstvene analize i preglede stanja javnih finansija inkorporiramo stanovišta i konsultacije sa relevantnim finansijskim institucijama sa ciljem snaženja javnih finansija i dovođenju nivoa javnog duga u okvire Mastrihta”, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Bonus video: