Simović: U poljoprivredi ostvareni ohrabrujući rezultati

Ministarstvo je kroz programe bespovratne podrške od 50 do 70 odsto, u pethodne dvije godine podržalo nabavku preko četiri hiljade komada mehanizacije i opreme za primarnu proizvodnju i oko deset hiljada komada opreme za preradu
90 pregleda 2 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 26.11.2018. 18:24h

Crna Gora je ostvarila ohrabrujuće i konkretne rezultate u sektoru poljoprivrede u prethodne dvije godine, koji mogu biti još bolji sinergijom svih ključnih aktera, ocijenio je resorni ministar, Milutin Simović i najavio još veću podršku u narednom periodu. On je, na konferenciji za novinare povodom obilježavanja dvije godine rada Vlade, predstavljajući rezultate koji su postignuti u proteklom periodu u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, ribarstva, šumarstva i vodoprivrede, kazao da su rezultati ohrabrujući.

„Agrobudžet je značajno povećan i u prethodne dvije godine zbirno je iznosio preko 70 miliona eura. Povećana su izdvajanja i iz nacionalnog budžeta i iz evropskih i drugih međunarodnih fondova, zahvaljujući napretku Crne Gore u procesu integracija“, rekao je Simović. On je dodao da Ministarstvo planira povećanje sredstava za podršku poljoprivredi i u narednom periodu. „Ključno je da su ostvareni ohrabrujući i konkretni rezultati“, poručio je Simović. Ministarstvo je kroz programe bespovratne podrške od 50 do 70 odsto, u pethodne dvije godine podržalo nabavku preko četiri hiljade komada mehanizacije i opreme za primarnu proizvodnju i oko deset hiljada komada opreme za preradu. „Podržana je nabavka oko 4,2 hiljade grla krupne i sitne stoke, kao i nabavka oko dva miliona komada sadnog materijala“, precizirao je Simović. U prethodne dvije godine isplaćene su premije za preko 80 miliona litara mlijeka.

„Rastu količine otkupljenog mlijeka. Procjena je da će do kraja ove godine mljekare otkupiti oko 28 miliona litara, što je rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Simović. On je dodao da je višestruko pozitivne efekte dala mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu, koju je Ministarstvi uvelo prošle godine. „Registrovali smo oko 1,5 hiljada proizvođača koji na svojim gazdinstvima prerađuju mlijeko“, kazao je Simović. Kada je u pitanju pčelarstvo, Simović je saopštio da raste podrška tom sektoru. „U ovoj godini podrška je veća 58 odsto u odnosu na prošlu“, naveo je Simović. On je rekao da je Ministarstvi ostvarilo iskorake i na planu unaprijeđenja kvaliteta proizvoda kroz zaštitu naziva, kao i u organskoj proizvodnji. „Interesovanje za organsku proizvodnju raste. U proces kontrole i sertifikacije, u ovoj godini, uključeno je 345 proizvođača“, naveo je Simović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je prošle godine pokrenulo program podrške mladim farmerima koji žele da započnu poljoprivrednu proizvodnju. „Tokom prošle i ove godine podržali smo 106 mladih farmera sa po deset hiljada eura bespovratnih sredstava. To je ukupno preko milion eura“, saopštio je Simović i dodao da će nastaviti sa tim programom. On je podsjetio i da je započet projekat sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD), ukupne vrijednosti 13,6 miliona eura, sa dvije komponente. „Tokom prošle godine angažovano smo pregovarali sa Svjetskom bankom (SB), odnosno partnerski dizajnirali i ugovorili MIDAS 2 projekat vrijednosti 30 miliona EUR“, rekao je Simović. On je saopštio i da je ukupan broj zaposlenih u sektoru poljoprivrede porastao. „Prema podacima Monstata iz drugog kvartala ove godine u sektoru poljoprivrede radi 20,9 hiljada zaposlenih“, naveo je Simović. On je rekao da je Ministarstvo tokom cijele prošle godine angažovano radilo na ispunjavanju završnih uslova za početak realizacije velikog IPARD-a.

„Cilj je da što prije započne ovaj veliki investicioni zamah, koji će definitivno promijeniti crnogorsku poljoprivredu. Takođe, cilj nam je da što prije objavimo nove javne pozive za preradu i primarnu proizvodnju“, kazao je Simović. U cilju zaštite zdravlja ljudi, Ministarstvo je u prethodne dvije godine intenzivno radilo na kontroli hrane iz uvoza. „U periodu od 1. juna prošle godine do danas, zabranjeno je stavljanje na tržište čak 230 pošiljki sa oko dvije hiljade tona različitih vrsta hrane, koja nije zadovoljavala propisane parametre bezbjednosti i kvaliteta“, saopštio je Simović. On je podsjetio da je Vlada, u sektoru šumarstva, donijela odluku da ograniči izvoz drvnih sortimenata iz šuma u državnom vlasništvu i uvede režim dozvola za one u privatnom. „Razlog uvođenja ove mjere je bio zabrinjavajuće povećani izvoz najkvalitetnijih neobrađenih drvnih sortimenata. Efekti su vidljivi. Zabiljžen je rast izvoza proizvoda od drveta, u prvom redu rezane građe i drvnog peleta“, kazao je Simović. On je ocijenio da ohrabruje i činjenica da su planirane i započete investicije u drvnoj industriji u ovoj godini iznosile blizu tri miliona eura za proširivanje kapaciteta i modernizacije proizvodnje. Simović je, odgovarajući na pitanje novinara kako smanjiti deficit između uvoza i izvoza, kazao da je ključni problem, ne samo u sektoru poljoprivrede nego u ukupnoj ekonomiji, deficit u spoljnotrgovinskom bilansu prije svega kada je riječ o robi. „Ako tome dodamo ukupan bilans, uključujući i robu i usluge, tu je naša situacija znatno povoljnija i tu zajedno sa uslugama pokrivenost izvoza uvozom iznosi preko 70 odsto“, kazao je Simović. Taj podatak je, kako je ocijenio, ohrabrujući. Simović je rekao da je zanimljiv i podatak da se od ukupnog uvoza poljoprivrednih proizvoda najveći dio odnosi na dva mjeseca špica turističke sezone, preko 25 odsto. „Siguran sam da se mjere koje se godinama sprovode moraju odraziti na smanjenje deficita spoljnotrgovinskog bilansa“, zaključio je Simović.

Bonus video: