DRI dostavila Skupštini Godišnji izvještaj o obavljenim revizijama

DRI je, prema riječima njenih predstavnika, nastavila da sprovodi aktivnosti usmjerene na razvoju međunarodne i regionalne saradnje, kao i saradnje sa međunarodnim organizacijama
60 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2015. 14:34h

Državna revizorska institucija (DRI) dostavila je Skupštini Godišnji izvještaj o obavljenim revizijama i aktivnostima za period od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine.

Iz DRI su objasnili da je revizijom Završnog računa budžeta Crne Gore za prošlu godinu obuhvaćena provjera računske tačnosti, primitaka i izdataka, kapitalnog budžeta i transakcija finansiranja.

“Dato je ukupno sedam preporuka koje imaju za cilj unaprijeđenje poslovanja budžetskih korisnika i učvršćivanja fiskalne discipline”, kazali su iz DRI.

Pored Izvještaja o reviziji Završnog računa budžeta Crne Gore za 2014. godinu, DRI je izradila i Izvještaj o realizaciji zaključaka Skupštine povodom usvajanja Zakona o završnom računu budžeta za 2013. godinu.

DRI je, kako su saopštili njeni predstavnici, ispunila i svoju ulogu definisanu Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koja se odnosi na obavezu sprovođenja ocjene primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti.

“S tim u vezi, DRI je izradila Izvještaj o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti za prošlu godinu, koji predstavlja sastavni dio Godišnjeg izvještaja”, rekli su iz DRI.

Godišnji izvještaj o obavljenim revizijama i aktivnostima za period od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine, kako su objasnili, sadrži i izvode iz 20 revizija u kojima su prezentirani najbitniji nalazi, preporuke i mjere za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju subjekata revizije, obuhvaćenih izvještajnim periodom.

“DRI je u obavljenim pojedinačnim revizijama dala ukupno 468 preporuka i 67 mišljenja - 23 pozitivna, 29 uslovnih i 15 negativnih. U izvještajnom periodu data su i dva mišljenja nakon obavljenih revizija uspjeha”, kazali su iz DRI.

Pored navedenih revizija, kako su naveli, DRI je u periodu od oktobra prošle do istog mjeseca ove godine obavila i revizije političkih partija.

Iz DRI su najavili da će do kraja ove godine, između ostalih, obaviti revizije fondova za zdravstveno osiguranje i obeštećenje.

DRI će napraviti i finansijsku i reviziju pravilnosti Opštine Žabljak.

DRI je, kada su u pitanju njene ostale aktivnosti razvila metodologiju za obavljanje finansijske, revizije pravilnosti i uspjeha u cilju obezbjeđivanja standardizacije i usklađenosti obavljanja revizija.

“DRI je realizovala aktivnosti na sprovođenju kontrole kvaliteta revizija sa ciljem unaprijeđenja transparentnosti, zakonitosti i uspješnosti upravljanja javnim sredstvima kroz uspješnu implementaciju projekta Evropske unije (EU) pod nazivom Kontrola kvaliteta revizija u DRI Crne Gore”, rekli su iz DRI.

DRI je, prema riječima njenih predstavnika, nastavila da sprovodi aktivnosti usmjerene na razvoju međunarodne i regionalne saradnje, kao i saradnje sa međunarodnim organizacijama.

Bonus video: