Gorivo jeftinije u petak ili subotu

Rok da objavimo odluku je 10 dana, ali će to biti u naredna dva-tri dana, kazao je direktor Službenog lista Momčilo Vujošević
105 pregleda 18 komentar(a)
Pumpa, gorivo, Foto: Ivan Petrušić
Pumpa, gorivo, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.11.2015. 06:29h

Odluka Ustavnog suda kojim je ukinuta taksa od sedam centi po litru goriva biće objavljena u naredna dva do tri dana a najkasnije do petka, kazao je juče “Vijestima” direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog lista Momčilo Vujošević.

Nakon 20 dana od donošenja odluke Ustavni sud je u ponedjeljak na kraju radnog dana ovu odluku poslao Službenom listi na objavu, a ova ustanova je zavela juče ujutro.

Taksa će prestati da važi od dana objavljivanja u Službenom listu i gorivo će od tada biti jeftinije za sedam centi. Nova cijena supera 98 biće 1,12 eura, supera 95 1,08 eura, a eurodizela 99 centi.

“Zakonski rok da objavimo odluku Ustavnog suda je 10 dana od dana dobijanja, ali će to biti u naredna dva - tri dana dok pripremimo izdanje a najkasnije u petak. Dakle biće objavljeno u narednom broju 63”, kazao je Vujošević.

Prema informacijama “Vijesti” ako Službeni list odluku objavi naprimjer u četvrtak nove cijene bi mogle važiti od ponoći tog dana odnosno za petak.

Prema Poslovniku Ustavnog suda rok u kojem je njegova redakcijska komisija trebala da pošalje odluku Službenom listu je osam dana. Država od ove takse dnevno prihoduje oko 50 hiljada eura, pa je za ovih 20 dana čekanja od kada je Ustavni sud preglasio nezakonitim Vladinu uredbu naplaćeno dodatnih oko milion eura.

Od početka primjene ove nezakonite uredbe 21. aprila do 19. oktobra Vlada je prema njenim podacima prihodovala 9,9 miliona eura. Računajući i ove dodatne rokove do objavljivanja odluke ukupna korist za budžet i šteta za građane i ostale kupce mogla bi biti 11 miliona eura.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu njegove odluke ne važe retroaktivno, odnosno Vlada nije obavezna da vrati novac koji je prihodovala nezakonitom uredbom. Prošle sedmice je donijela odluku da dio novca od takse namjenjene za reprezentativni sport (dva centa po litru), što je tada bilo 2,86 miliona eura podijeli sportskim savezima i klubovima do kraja novembra. Preostalih pet centi namjenjeno je za gradnju autoputa.

Vlada je ovu uredbu donijela ne pozivajući se na nijedan zakon što je Ustavno sud ocijenio kao mješanjem u nadležnost Skupštine. Nakon odluke Suda iz Vlade je saopšteno da će razmotriti druge mogućnosti da zakonom uvedu sličnu naknadu. Jedna od mogućnosti je da predlože takav amandman na predlog zakona o energetice koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

Bonus video: