MBA: Zakon o strancima ne dozvoljava stranim investitorima da vode svoju politiku zapošljavanja

Iz MBA je saopšteno da je za pohvalu napredak Crne Gore na Doing business listi Svjetske banke (SB) za ovu godinu od 11 mjesta u oblasti izdavanja građevinskih dozvola
4 komentar(a)
Investicije, Foto: Shutterstock
Investicije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2015. 15:06h

Montenegro biznis alijansa (MBA) smatra da se ne smiju donositi zakonska rješenja koja ne idu u prilog privlačenju stranih investicija, s obzirom na to da postoji opredjeljenje da crnogorska ekonomija ide uzlaznom linijom.

"MBA na ovo već dugo ukazuje želeći da, i preko svoje Radne grupe za radno zakonodavstvo, svojim sugestijama i predlozima pomogne kreiranju zakonske regulative što podsticajnije za biznis. To jednostavno mora biti pravilo bez izuzetka", navodi se u saopštenju.

Iz MBA je saopšteno da je za pohvalu napredak Crne Gore na Doing business listi Svjetske banke (SB) za ovu godinu od 11 mjesta u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

"Ovo pokazuje da smo svjesni značaja privlačenja stranih direktnih investicija za razvoj naše ekonomije, za koje konkurišu sve ili većina zemalja u svijetu. Bez sumnje je obezbjeđivanje lakoće poslovanja jedan od najvažnijih uslova da stranci dođu u našu zemlju i ulože svoj kapital, zaposle radnike i donesu sve ostale benefite koji uz to idu", rekli su iz MBA.

Oni su kazali da, dok se sa jedne strane rade prave stvari, odnosno u kontinuitetu se stvara sve bolji poslovni ambijent za privlačenje stranih investicija, sa druge strane, kada su u pitanju određena zakonska rješenja, situacija je obrnuta.

"Takvim zakonskim rješenjima otežavamo odnosno onemogućavamo stranim investitorima da ulažu kapital kod nas", navodi se u saopštenju MBA.

Pravi primjer za to je, kako se navodi, Zakon o strancima kojim se ne dozvoljava stranim investitorima da vode svoju politiku zapošljavanja. Čak im se tim Zakonom zabranjuje da biraju svoj rukovodeći kadar.

Zakon o strancima počeo je da se primjenjuje u cjelini 1. novembra.

"Zapravo, ne mogu zaposliti menadžment iz inostranstva, dakle, svoj menadžment, ako na Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG) ima osoba koje zadovoljavaju kvalifikacije izvršnog direktora, odnosno imaju visoku stručnu spremu", navodi se u saopštenju.

Sa jedne strane, kako se dodaje, privlači se strani kapital stvaranjem sve kvalitetnijeg poslovnog ambijenta za investiranje, dok sa druge strane određenim zakonskim rješenjima taj isti kapital se tjera, odnosno urušava se već stvoreni, podsticajni poslovni ambijent.

Bonus video: