Crna Gora na 60. mjestu, loša ocjena iz ekonomije

Od bivših jugoslovenskih republika, najprosperitetnija je Slovenija koja je 25, a slijedi Hrvatska koja je na 53. mjestu, Makedonija je 65, Srbija 73, a Bosna i Hercegovina 86.
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vijesti online
Vlada Crne Gore, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 03.11.2015. 11:25h

Crna Gora je, prema prosperitetnosti koju ocjenjuje britanski Legatum institut, zauzela 60. mjesto na listi od 142 države, dok je najprosperitetnija zemlja svijeta i ove godine Norveška.

Prosperitet Legatum institut ocjenjuje na osnovu osam kriterijuma – ekonomije, preduzetništva i mogućnosti, upravljanja, obrazovanja, zdravlja, bezbjednosti, lične slobode i društvenog kapitala.

U odnosu na prošlogodišnji indeks prosperitetnosti, Crna Gora je napredovala za pet pozicija, ali i dalje ima lošu ocjenu iz kategorije ekonomskih performansi, gdje je 112. na listi.

Najbolju ocjenu Crna Gora je dobila u kategoriji bezbjednosti, po čemu je na 48. mjestu na listi. U kategorijama obrazovanje i zdravlje zauzela je 50. odnosno 60. mjesto, u preduzetništvu i poslovnim mogućnostima je 62, u kvalitetu upravljanja je 69, a po ličnim slobodama 76 i društvenom kapitalu 68.

Od bivših jugoslovenskih republika, najprosperitetnija je Slovenija koja je 25, a slijedi Hrvatska koja je na 53. mjestu, Makedonija je 65, Srbija 73, a Bosna i Hercegovina 86.

Na listi najprosperitetnijih država svijeta, Norvešku slijedi Švajcarska, dok je Danska na trećem mjestu, Novi Zeland na četvrtom, a Švedska na petom. Slijede Kanada, Australija, Holandija, Finska i Irska, dok su SAD na 11. mjestu, a Velika Britanija na 15. Britanija je zabilježila pad za dva mjesta, kao i Singapur, koji ima najjaču ekonomiju. Singapur je pao sa prošlogodišnjeg 16. na 17. mjesto ove godine, zbog lošijeg nivoa ličnih sloboda i socijalne kohezije.

Najmanje prosperitetne zemlje su uglavnom nalaze u subsaharskoj Africi, sa Centralnoafričkom Republikom na dnu liste drugu godinu uzastopno. Na listi je šest od deset država sa dna iz subsaharske Afrike. U izvještaju je konstatovano i da mnoge zemlje na Bliskom Istoku imaju loše performanse, pa je Avganistan pretposljednji na listi, a Jemen i Sirija su na 136. odnosno 135. mjestu.

Bonus video: