Budva: Funkcioneri ne pravdaju keš, mobilne plaćali za njih 29 van spiska

“Dva putna naloga u iznosu od 1.400 eura nisu opravdana, a za dva putna naloga je utvrđeno da zaposleni nije izvršio povraćaj akontacije”, stoji u izvještaju DRI
17 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.11.2015. 17:10h

Strogi sistem kontrole korišćenja svih povlastica opštinskih funkcionera, od reprezentacija, plaćanja računa za mobilne telefone, do korišćenja službenih automobila, te akontacija za službena putovanja, moraće u narednih šest mjeseci da uspostavi novi gradonačelnik Srđa Popović.

Brojne zloupotrebe ovih povlastica koje je našla Državna revizorska institucija tokom finanijske revizije završnog računa Opštine Budva za 2014. moraće se otkloniti a njihove preporuke primijeniti najkasnije u roku od pola godine.

Popović je stupajući početkom spetembra na funkciju gradonačelnika, najavio da će preispitati sve ono što su do sada opštinski službenici koristili, ali mu je u toj namjeri sada “ vjetar u leđa” dala i DRI sa jasnim preporukama.

Opština Budva treba da donese interne procedure kojima će regulisati postupak izdavanja i evidencije putnih naloga, kako preporučuju u DRI, na način da se obezbijedi potpuna primjena Uredbe o naknadi troškova državnim službenicima i namještenicima.

“Revizijom obračuna putnih naloga utvrđene su sljedeće nepravilnosti - dva putna naloga u iznosu od 1.400 eura nisu opravdana, a za dva putna naloga je utvrđeno da zaposleni nije izvršio povraćaj akontacije. Uz putne naloge nisu priložena pozivna pisma i izvještaji sa službenog puta. Putni nalozi se ne pravdaju u roku od tri, odnosno sedam dana od dolaska sa službenog puta u zavisnosti od toga da li je službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu, što je u suprotnosti sa Uredbom. U postupku revizije nije bilo moguće utvrditi tačan iznos potraživanja od zaposlenih po osnovu povraćaja neutrošene akontacije, jer se u Opštini ne vodi evidencija otvorenih naloga za službeno putovanje”, navodi se u izvještaju DRI.

Oni upozoravaju da Opština Budva takođe treba da donese interni akt kojim će utvrditi limite za troškove telefona i dostaviti ih operateru sa kojim ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji.

“Da utvrdi limite za potrošnju goriva i izdaje nalog za korišćenje vozila i nalog za kontrolu upotrebe službenog vozila i potrošnju goriva”

“U skladu sa ugovorom o poslovnoj saradnji koji je zaključen na neodređeno vrijeme sa minimalnim rokom trajanja od 24 mjeseca, Opština je preuzela obavezu plaćanja telefonskih računa za 128 zaposlenih kojima su odobreni paketi čija je mjesečna pretplata od 5 do 50 eura. Revizijom je utvrđena slabost u funkcionisanju sistema unutrašnjih kontrola jer su sa ove pozicije plaćani i računi za 29 zaposlenih bez valjanog pravnog osnova”, navode u DRI.

Iz ove institucije preporučuju da Opština treba da izvrši i dopunu propisa kojima je regulisala uslove i način korišćenja službenih automobila.

“Da utvrdi limite za potrošnju goriva i izdaje nalog za korišćenje vozila i nalog za kontrolu upotrebe službenog vozila i potrošnju goriva ili da primjenjuje Uredbu o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore. Opština Budva je u 2014. za korišćenje službenih vozila pripremala i izdavala putne naloge za korišćenje službenih vozila za period od 1. aprila do 31. maja. Za ostale mjesece nijesu pripremani i izdavani putni nalozi za korišćenje službenog vozila, što je suprotno Odluci o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila. Revizijom je utvrđeno da ovom Odlukom nije propisan obrazac naloga za upotrebu službenog vozila i potrošnju goriva i da starješina organa nije izdavao nalog za korišćenje vozila na obrascu zaposlenima koji su koristili službena vozila i nije pripremao i izdavao nalog za kontrolu upotrebe službenih i drugih vozila i potrošnju goriva”, ocijenio je DRI.

Bonus video: