Gvozdenović: Pomak od 85 mjesta je ozbiljan poduhvat, plan je da budemo u klubu 50

"Kjučna je stvar da povećate konkurentnost svoje države", smatra Branimir Gvozdenović
8 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.11.2015. 13:06h

Crna Gora je u izvještaju Doing Business, kada je riječ o građevinskim dozvolama, od 2013. godine napredovala 85 mjesta, što će značajno uticati na podsticaj investicija u narednom periodu, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On je kazao da je Crna Gora 2013. godine u Doing Business izvještaju, odnosno izvještaju o lakoći poslovanja koji sastavlja Svjetska banka (SB), kada su u pitanju građevinske dozvole zauzimala 176. poziciju, a da je prema najnovijoj listi na 91. mjestu.

"Crna Gora je napredovala 11 mjesta u odnosu na prethodnu godinu, u oblasti izdavanja građevinskih dozvola", kazao je Branimir Gvozdenović na radnom doručku sa novinarima, povodom upoznavanja sa sadržajem Doing Business izvještaja u dijelu koji se tiče izdavanja građevinskih dozvola.

On je dodao da je sadašnja Vlada, na početku mandata krajem 2012. godine, obećala da će Crna Gora napraviti ozbiljan skok i da će biti u klub 100.

"Tada smo bili na 176. poziciji, a danas na 91. mjestu. To je jedan ozbiljan pomak, koji je vezan za 85 mjesta, što ukazuje da su reforme koje radimo u sektoru urbanizma i građevinarstva nešto što se priznaje od najeminentnijih stručnjaka koji rade analize kao što je Doing business", rekao je Branimir Gvozdenović.

On smatra da je pomak od 85 mjesta ozbiljan poduhvat, jer Crna Gora u tu utakmicu ulazi s drugim državama koje imaju isti cilj.

"Svi pokušavaju da naprave progres", kazao je Branimir Gvozdenović.

Plan Vlade je, kako je dodao, da za nekoliko godina Crna Gora bude u klubu 50.

"Kjučna je stvar da povećate konkurentnost svoje države", smatra Branimir Gvozdenović.

On je, govoreći o napretku u različitim oblastima, saopštio da se na sajtu Ministarstva i opština svi zainteresovani mogu informisati o rezultatima u vezi izdavanja građevinskih dozvola.

"Tu je puno urađeno u radu sa opštinama. One izdaju puno građevinskih dozvola i smatrali smo da je jako važno da uradimo jedan monitoring odnosno praćenje izdavanja građevinskih dozvola i da utičemo da ta transparentnost bude na većem nivou", rekao je Branimir Gvozdenović.

On je, govoreći o sistemu »jedan šalter«, rekao da je prije nekoliko godina, kada je taj projekat promovisan, bilo dosta skeptika da li će se to ostvariti.

"Kao što vidimo projekat jedan šalter je potpuno zaživio i daje odlične rezultate. Pored efikasnosti rada obezbjeđuje se jedan komfor investitorima koji svoje zahtjeve podnose na jednom šalteru", dodao je Branimir Gvozdenović.

On je naveo da se, ta jedna sinergija rada između državnih i lokalnih organa i preko 19 institucija koje moraju da daju saglasnost za svaku građevinsku dozvolu, ostavaruje svakog dana sve bolje i bolje.

"Kada smo bili na 176. mjestu tada smo imali 31 proceduru. Sada imamo samo dvije procedure i to izdavanje urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole. To je ozbiljan organizacioni i logistički zahvat koji je realizovan", poručio je Branimir Gvozdenović.

Na nivou Crne Gore u ovoj godini, zaključno sa trećim kvartalom, ukupno je izdato 665 građevinskih dozvola.

Branimir Gvozdenović je podsjetio da se prije nekoliko moglo čuti kako nije gotov neki plan i kako ide sporo izdavanje građevinskih dozvola.

"U našem planu jeste da uvodimo sistem elektronskog poslovanja i dozvola. Sljedeće što planiramo jeste skraćenje rokova izdavanja urbanističko-tehničkih uslova i građevinskih dozvola sa 60 na 30 dana", kazao je Branimir Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, prije četiri godine prosječno izdavanje građevinskih dozvola na nivou lokalne samouprave i države je bilo 281 dan.

Branimir Gvozdenović je rekao da Crna Gora ne igra samo regionalnu, već i međunarodnu odnosno svjetsku utakmicu.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je u Crnoj Gori trenutno objekata bez građevinske dozvole, rekao da je teško imati preciznu evidenciju.

"U katastru se vodi nešto oko 40 hiljada. Mi smo prije nekoliko godina izašli sa cifrom koja je više nego duplo veća", rekao je Branimir Gvozdenović i poručio da je bespravna gradnja zaustavljena.

On je rekao da Vlada nije prihvatilia prostu legalizaciju objekata, kako je to bilo riješeno u nekim drugim državama.

"Mi smo smatrali da se ne može samo legalizovati objekat koji je narušio određeni prostor već da on mora da dobije i novi vizuelni izgled kako bi bio potpuno uklopljen. Zbog toga se to zove regularizacija objekata", objasnio je Branimir Gvozdenović.

Direktor Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu, Danilo Gvozdenović, kazao je da je opremanje građevinskog zemljišta u Crnoj Gori do skoro bila skupa investicija za onoga ko gradi objekat.

"U saradnji sa lokalnim samoupravama, koje su prihvatile koncept Vlade, značajno je smanjena cijena koštanja. Činjenica je da smo uspjeli da jedini na Balkanu imamo potpunu javnost podataka o tome šta i kako rade organi", kazao je Danilo Gvozdenović.

On je rekao da postoji potpuna javnost podataka u procesima izdavanja građevinskih dozvola i da sve opštine imaju svoje sajtove.

"Ono u čemu moramo da napredujemo to je cijena koštanja opremanja građevinskog zeljišta i tu smo čak i u regionu negdje u posljednjima u mjerenjima", rekao je Danilo Gvozdenović.

On je dodao da je Crna Gora u regionalnim okvirima u ovoj godini na prvom mjestu kada je broj procedura u pitanju.

"Kada je u pitanju vrijeme izdavanja građevinskih dozvola, tu smo na sredini ljestvice i ima još dosta prostora za napredovanje", zaključio je Danilo Gvozdenović.

Bonus video: