Damjanović: Plac Duvanskog prodat bez mišljenja i potvrde

Privredni sud ni Savjet nisu dali mišljenje i potvrdu da je plaćena tržišna naknada
62 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Damjanović (Novina)
Aleksandar Damjanović (Novina)
Ažurirano: 02.11.2015. 06:34h

Ni Privredni sud, ni Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte nijesu dali mišljenje o tome da li je za zemljište Duvanskog kombinata u stečaju prodatog kompaniji Zetagradnja za 13,2 miliona eura plaćena tržišna naknada, kao ni potvrdu koja bi bila osnov za knjiženje svojine u katastru, iako se to već desilo prije nekoliko mjeseci.

Predsjednik Anketnog odbora Skupštine i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović izjavio je juče “Vijestima” “da je upis zemljišta na Zetagradnju de fakto nezakonit jer nije ispoštovan Zakon o svojinsko-pravnim odnosima (član 419)”.

“U tom smislu, a u kontekstu cjelokupne parlamentarne istrage, kao poslanik, a ne kao predsjednik Anketnog odbora uputiću dopis Vladi, Ministarstvu finansija i Zaštitniku imovinsko- pravnih odnosa u smislu nezakonitog prenosa prava svojine na zemljištu i poništenja rješenja Uprave za nekretnine”, naveo je Damjanović.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović saopštio je tokom kontrolnog saslušanja, prije desetak dana pred Anketnim odborom, takođe, da stečajni upravnik DKP i Zetagradnja nijesu tražili mišljenje Savjeta za privatizaciju o tome da li je za zemljište DKP-a plaćena tržišna naknada i potvrda koja bi bila osnov za knjiženje svojine u katastru.

Članovi Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine Duvanskog u stečaju razmatraju mogućnost da predlože Skupštini dopunu Odluke o radu ove institucije kojom će biti produžen njen mandat, ali na sjednici održanoj prošle sedmice zbog protivljenja poslanika DPS-a nijesu mogli o tome da se dogovore.

Zbog kašnjenja sa objavljivanjem skupštinskih odluka u Službenom listu, mandat ovog tijela prvobitno oročen na period od 90 dana (do 4. novembra-prim.aut), skraćen zbog neblagovremenog objavljivanja za 20-ak dana.

Danas do 14 časova članovi Anketnog odbora bi trebalo da dostave predlog konačnih zaključaka ove parlamentarne istrage, odnosno, sugestije na koji način da se produži rad ovog skupštinskog tijela.

Bonus video: