Profit Instituta smanjen šest odsto

Vlada je u avgustu odobrila prodaju 56,48 odsto državnih akcija u Institutu “Simo Milošević” konzorcijumu International Welness Group (IWG) iz Londona
60 pregleda 5 komentar(a)
Institut Igalo, Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.11.2015. 14:34h

Institut "Simo Milošević" završio je treći kvartal sa neto profitom od 605,04 hiljade eura, šest odsto manjim nego u istom periodu prošle godine.

Poslovni prihodi kompanije, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju septembra su bili 7,3 odsto manji nego u uporednom periodu i iznosili su 8,28 miliona eura.

Poslovni rashodi Instituta, koji bi uskoro trebalo da dobije novog vlasnika, smanjeni su 6,9 odsto na 7,39 miliona eura, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 4,19 miliona eura.

Troškovi materijala su iznosili 1,57 miliona eura, a amortizacije i rezervisanja iznosili 577,23 hiljade eura. Ostali poslovni rashodi bili su 1,02 miliona eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju septembra iznosila je oko 68,22 miliona eura, 1,6 odsto manje nego u uporednom periodu.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,1 milion eura.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 1,72 miliona eura, a kratkoročna 5,13 miliona eura. Odložene poreske obaveze iznose 233,66 hiljada eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Vlada Srbije posjeduje 25,94 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto. Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Iza CK Zbirnog kastodi računa skriveno je 1,63 odsto akcija, dok Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Vlada je u avgustu odobrila prodaju 56,48 odsto državnih akcija u Institutu “Simo Milošević” konzorcijumu International Welness Group (IWG) iz Londona. Američko-britanski konzorcijum, jedini ponuđač na četvrtom tenderu, ponudio je za većinski udio nešto više od deset miliona eura.

Konzorcijum je, kako su saopštili iz Tenderske komisije, predložio da se kupoprodajni ugovor za Institut potpiše do 16. novembra, ali taj termin još nije postao zvaničan zbog zabrinutosti budućeg vlasnika.

Iz Tenderske komisije su naveli da je IWG zabrinut za buduće poslovanje u Crnoj Gori zbog protesta dijela opozicije koji su proteklog vikenda održani u Podgorici.

Bonus video: